Pražský jouda plánuje kupovat MX-5, rozmluvte mu to

...kolem roadsteru MX-5
Pravidla fóra
Chceš se zde zaregistrovat? Napiš něco krátce o sobě adminovi na raduna@mx-5.biz.

Pražský jouda plánuje kupovat MX-5, rozmluvte mu to

Příspěvekod Renee » 20 čer 2016, 12:58

Ahoj,

pomalu mi nastal čas poohlédnout se po vlastním vozu. Poslední rok jezdím v půjčeném Fiatu 500C červené barvy, přezdívaném "homokára". Je tedy čas podívat se po něčem mužnějším. 500C mě naučila jednu věc, a to že stahovací střecha je nutnost a není tabu ani pro sídlištního pepíka. Předpokládám že vám tady nemusím vysvětlovat proč je zrovna MX-5 moje snové auto. Cílové generace jsou NA, NB a NBFL. Nicméně, nejsem si úplně jistý jestli jsem já ideálním majitelem MX-5.

Tady jsou nějaké charakteristiky mojí osoby a budoucího života dotyčné MX-5:
1) Bude to moje daily auto, každý den cca 25km do práce a 25 zpátky plus víkendové cesty. S 500 mám za rok nájezd necelých 10t km, předpokládám že s řidičsky příjemným vozem typu MX-5 se nájezd zvýší, ale stejně nečekám víc než 15t km.
2) Bude stát na parkovišti na sídlišti. Bál jsem se o plátěnou střechu, ale poté co 500C přežila celý rok bez jakéhokoliv vandalismu a i sníh a námrazu zvládla, je tato obava fuč a zůstává jen starost o to, aby auto zvládalo studené starty a celé z toho marastu neohnilo. Plánuju pořídit hardtop.
3) Neplánuju žádný tuning, chraňbůh tuzing. Nechci to snižovat ani přeplňovat a ani na okruhy s tím jezdit nechci. (třeba se tento bod změní, pokud bych MX-5 fakt koupil a rozuměli bychom si)
4) Nejsem žádný petrolhead. Dokážu natankovat správné palivo, dolít si vodu do ostřikovačů a s trochou snahy vyměnit baterku. Nemám k dispozici garáž s jámou ani zvedáky. Nemám žádný vercajk ani praxi se samodomo opravami. Nabyl jsem ale dojmu že MX-5 dřívějších generací je docela přívětivé auto a když se budu snažit, mohl bych se třeba mnoho naučit.
5) Považuju se za docela blbého řidiče. Něco mezi klasickým venkovským kloboučkářem a blondýnkou s vlhkým řidičákem. Na mokru mám co dělat s kočírováním Fiatu 500, ze zadokolky mám respekt ale stejně jako v bodě 4 se rád budu učit.
6) Jsem chudý jak kostelní myš. Koukal jsem na NB/NBFL na mobile.de a dospěl jsem k závěru že si připravím nějakých 130 tisíc k jaru 2017 a za tu sumu budu mít auto schopné aspoň do podzimu fungovat. Teď koukám na NA a ty jsou povážlivě levnější, ale o provozních nákladech nevím zhola nic. Kdyby si řekla o víc než 5t měsíčně, byl bych z toho dost mrzutý.
7) Měřím 196cm. Sotva se polámu na spolujezdce v jedničkové oktávě.

Myslíte, že MX-5 snese člověka jako jsem já?

Pokud ne, máte doporučení na nějaký přemisťovadlo který by mě přežilo? Koukal jsem na Hondu CRX targa, ale i když je hezká tak ve srovnání s MX-5 prvních dvou generací je to u mě teď ohyzda...

Dík!
1993 NA 1.6 85kW. 6q, 4.1 torsen, MeisterR. How did that happen?
Renee

Re: Pražský jouda plánuje kupovat MX-5, rozmluvte mu to

Příspěvekod spoofan » 20 čer 2016, 13:14

1) mam NA na coiloverech, PUR silace a jezdim jako daily - takze bez problemu
2) stejne koupis miatu, ktera nebude mit strechu v top stavu, takze ti to bude jedno :)
3) vykon ti casem bude chybet :mrgreen:
4) Doporucoval bych teda spis NB - bude v lepsim stavu nez NA, tedy min prace. Jinak technicky stejne.
5) neboj se toho, Miata je hodna
6) ted se tu prodava jedno NBfl za 145, vypada fakt hezky viewtopic.php?f=6&t=4565
7) Merim 197 a do NA se vlezu...nerikam, ze pohodlne, ale je mi to tak nejak jedno. Do NBfl mam fakt problem se nasoukat - sedacky jsou vyssi, nez klasicke NB/NA. Mam NA predfl sedacky a relativne bez problemu.
Díly na MX-5 NA/NB

I am not into fake things - including boobs and wheels.
1.8 NA BRG + jedna lady + brap
spoofan

Příspěvekod Robo96 » 20 čer 2016, 13:19

Je tedy čas podívat se po něčem mužnějším. --> MX-5 je flagship homosmecky... vybral si si spravne auto? :D
2001 NB2 Brilliant Black 1.6 → 1.8 swap - donor
1995 NA2 Brilliant Black 1.6 → full NB2 1.8 swap.. hotovo, Eaton M62 supercharged
Robo96

Obrázky: 17

Příspěvekod TeeJay » 20 čer 2016, 13:19

Jakto, že ji ještě nemáš? Kupuj, kupuj :D

1) Spousta z nás ji má jako daily, nedělej si starosti. Sám ji tak používám, i v zimě (což chce nástřik podvozku), a najezdím kolem 10k ročně.
2) Poslední 3 měsíce parkování parkuju v HK na sídlišti. Asi mám smůlu, za necelé 3 parkování na sídlišti v HK 2x pytlík s psíma hovnama pod autem na řidičově straně, 1x vyškráblej kříž 5x3 cm na čerstvě nalakovaným pravým předním blatníku, 1x z boku propíchlá střecha klíčem... debilové jsou všude, ale počítám, že budeš mít větší štěstí než já, takže bych se toho nebál.
4) Před koupí MX-5 jsem si neuměl vyměnit olej, teď si vyměním všechno kromě motoru, protože nechci kupovat žirafu; jak často člověk vyndává motor, že... ještě se naučit svářet, ale na to mám kamarády (viď m8) :D
5) Naučíš se řídit, pro několik z nás je MX-5 dokonce první vlastní auto. A dokonce s ní můžeš občas na okruh, kde si ji osaháš ještě víc. A už v sérii se dá s MX-5 na okruhu docela pěkně povozit, což zjistíš sám, až si fórum prolezeš skrz naskrz. Nevyhovuje mi teda pozice brzdovýho pedálu proti plynu (přitom v blbý Octávce jsou přesně tak, jak bych chtěl), ale rozšířením plochy plynu nebo zahnutím se to dá taky řešit...
6) MX-5 není nijak zásadně drahá na servis, jen je potřeba vyřešit základní věci, které něco stojí - korozi nosníků, prahů, lemů, nebo koupit auto, kde už bude všechno/co nejvíc věcí vyřešeno.
7) Když ji miluješ, není co řešit :D Pár takovýhlech dlouhánů tu taky s MX-5 jezdí. Asi ti bude doporučeno NB bez výhřevu sedaček, protože má sedačky nejníž, já mám NBfl se sedačkami s výhřevem (NBfl se mi líbilo nejvíc a výhřev tam mám shodou okolností), ale mám i foamectomy (uříznutí kusu pěny v sedáku) a je po problému (mám 185 cm). Možná si ještě pořídíš menší volant, ale to uvidíš až ji budeš mít :)

MX-5 tě chce. A ty chceš ji. Tak si ji kup ;)
TeeJay

Obrázky: 0

Příspěvekod Renee » 20 čer 2016, 13:38

Díky chlapi, to jste mi udělali radost. Já tedy strávím následujících pár měsíců střádáním penízků a koukáním po bazarech.
TeeJay: To musíte mít teda na tom sídláku pěknou komunitu, já se právě trochu bál když jsem poprvé parkoval 500C na parkovišti u baráku, jsem snad ani dobře nespal, ale byl jsem mile překvapen, teď mě už spoluparkující znají a mávají mi, strach mám tedy jen z procházejících opilců... Jinak taky tak trochu doufám že až bude auto skutečností tak vás tady budu prudit tak dlouho až mě místní pražáci přijmou do party a třeba mě něco naučí.
Robo96: Jj řekl jsem to v nadsázce to s tou mužností. :) Ale upřímně, oproti té červené pětistovce je MX-5 hotovej muscle car. A beztak, není třeba si nic kompenzovat, žejo. :D
spoofan: Jo koukal jsem na ni, místní forumbazar navštěvuju několikrát denně, moc se mi líbí (až na to že čím víc se dívám, tím víc se mi líbí NA oproti NB), ale bohužel takový peníze teď prostě nemám. Sice to auto moc chci, ale byt kvůli tomu prodávat nemíním - zrovna vám tu běží vlákno o tom, jak se v MX-5 blbě spí.

Když teď budu procházet bazary, chtěl bych se zeptat jestli má vůbec cenu dívat se na najeté kilometry, vzhledem k tomu že se na tom autě nechá skoro všechno nějak vyměnit?
Zadalší, dá se NA/NB přivézt do Mazdy na servis, nebo se na mě budou koukat jak na vola?
A zatím nakonec, doporučíte mi nějaký bazary? Denně koukám na mobile.de, ještě vím o sportovnivozy.cz. Je podle vás rozumné nechat si MX-5 dovézt z Německa, nebo lepší koukat po českých kusech, které někteří z vás třeba znají?
Jo, a ještě mě napadlo, osobní drzý dotaz na místní pražáky, myslíte že byste se dali někde nechat odchytnout a za milý úsměv a poděkování mě nechat sednout do vašeho vozu, pošoupat sedadlem, jen abych zjistil jak moc se tam nevejdu? NA, NB, NBFL, origo sedačka, vykuchaná sedačka, jinak upravená sedačka, hard i soft top... Legendy jsem prošvihl (sakra, zrovna v Bohnicích bydlím), když bych se nachomýtnul na nějakém jiném srazišti, měl bych šanci?
Naposledy upravil Renee dne 20 čer 2016, 13:42, celkově upraveno 1
Renee

Příspěvekod vhml » 20 čer 2016, 13:38

2) význam hardtopu jsem nikdy pořádně nepochopil. I s plátěnou střechou to topí, nefouká do toho a neteče

5) vzhledem k tomu, že nemáš žádné sportovní ambice, vybírej motory 1,6. Oproti 1,8 takový auto stojí minimálně o třetinu míň a třeba za 60t už narazíš na pěkný.

7) budeš mít celkem starost
vhml

Příspěvekod Renee » 20 čer 2016, 13:45

vhml: Jo jo, koukám po 1.6, ani nějaký ambice na samosvor či šestikvalt nemám. S tím hardtopem mi jde spíš o to, že přes noc nasněží, přes den když třeba zrovna nepojedu to potaje, přes noc to zas na střeše zamrzne... Nedovedu si představit že to té střeše dělá dobře. 500C má látkovou, a zjevně docela odolnou, ale pokud rozumím správně MX-5 mají nějakou koženku nebo latex či co, není to na rozmary vody ve dvou skupenstvích náchylné?
Renee

Příspěvekod vhml » 20 čer 2016, 13:48

Dobře jí to nedělá, ale zpravidla takhle venku stojí už 15 let...
vhml

Příspěvekod Tommy014 » 20 čer 2016, 13:53

Myslim že kluci tu hodně shrnuli vsechno. Ale dodám asi dvě věci. Mám nbfl a není tam zrovna moc místa. Teď jsem jel v NAcku na spolujezdci a oproti NBFL mi to přislo fakt hooodně velkorysý. Jinak se to dá pořešit, hodně odsazenej volant a sedačka vyloženě na zemy bez pojezdů a bylo by :-D

Jinak u prahy probýhají takový oficiální srazy na K&K v klecanech, které pořádá autíčkář.

A jeden OT: Mě se naopak HT hodně líbí :-D..to je pak z mazdy hnedka coupecko a i ten prostor za sedačkama by se dal využít na nějakou bagáž nebo tak :D :D :D
Tommy014

Obrázky: 2

Příspěvekod Renee » 20 čer 2016, 14:07

vhml: Každopádně tvůj názor v této věci je pro mě taky plusovým bodem, kdyby se mi povedlo koupit auto už na podzim a bez HT, věřím že ošetřit to vyjde levnějc než kupovat HT. :)
Tommy014: Právě jsem už tady na foru četl nějaké vlákna o čahounech, jak je pro nás nevhodné vyhřívání sedadel, jak se dá sedadlo vykuchat, jak se dají snížit nebo úplně odstranit kolejnice, případně nainstalovat sedadlo z Lotusu. Vyrvat madlo dveří, posunout volant nahoru, nenosit čepici s bambulí... To jsou všechno úpravy které jsem ochoten provádět na vlastní pěst, protože neovlivní chod vozu. Na HT mám taky takový názor, když je v barvě vozu vypadá moc hezky, a ještě se zahrádkou na kufru... Paráda!
K těm srazům, když se tam dovalí nějakej týpek a bude si klukům chtít sedat do auta, nechaj ho? :D
Renee

Další

Zpět na Diskuze o čemkoli...