Foamectomy

Foamectomy

Příspěvekod Prager » 15 dub 2016, 10:58

Nechci zaplevelovat fórum, ale nenašel jsem vlákno věnované čistě tomuto superefektivnímu modu. Představovat o co jde je zde nošením dříví do lesa, tak snad jen pro budoucí hledače a nováčky: jedná se o zlepšení posezu a jízdní pozice v NA/NB/NBFL formou vyříznutí části pěny, který tvoří sedací a opírací plochu sedačky. V NA lze dokonce vyjmout jednu celou část z oblasti zad. Postup je popsán a nafocen zde: http://www.miata.net/garage/foamectomy/

Včera jsem to provedl na své 10th AE, posez je o stoprocent jinde. Měřím 1,85 m, dříve jsem se musel vždy trochu hrbit, abych dobře viděl přes okno, jelikož oči jsem měl na úrovni rámu. Nyní sedím o několik cm níže, mnohem lépe zapasován do sedačky, která mne lépe obepíná, úplně jiný pocit z auta. Na čalounění to take poznat nejde. Při přesednutí do nevybrané spolujezdcovy sedačky nebe a dudy, nesedím na autě, ale v autě. Motorkáři pochopí. :)

Dotaz: cítili jste někdo po foamectomy kostrč? Nevím, jestli jsem si to nevsugeroval, nebo jestli to nebylo tím, jak jsem seděl hodinu na tvrdé podlaze při hraní si se sedačkou. Sedačka je pocitově stale komfortní, zkusil jsem najet 30 km po kvalitních površích typu Na Františku, Chotkovy sady, Hlávkův most, a pocitvě ok. Na eng fórech jsem ovšem kromě 99% positivních ohlasů našel i pár, kdy někdo vybral moc pěny a pak jí musel trochu vracet.

Nevybral jsem ještě zádovou část, mám nyní na bedrech brutal bederní opěrku, takže budu muset ubrat i z této části, jinak je to náběh na solidní hyperlordózu (vystrčená prdel)... :D Slibuju si od toho kromě pohodlnějšího posedu v oblasti beder hlavně lepší obejmutí zádové části.

Doporučení, pokud se do toho pustíte:
1) Všechny šrouby dotahovat na odpor, lehce se urvou, zejména ten držící koleje zespodu v sedačce...
2) Vezměte si s sebou kartáč na chlupy na oblečení (takovej, co se z něj odlepujou jednotlivý lepící vrstvy), pač drobky tý pěny se dostanou všude. Sundat je z Alcantary byl odrb...
3) Pěnu odkrajovat v co největších možných kusech, aby se event. dala vrátit zpět (což ale nebudeš chtít)
4) elektrickym nožem by to šlo jedna báseň, vroubkovanym nožem na pečivo se to taky dalo
Prager

Re: Foamectomy

Příspěvekod Bass.Boi » 15 dub 2016, 12:14

Delal jsem ji na dvou NB :D
Muzu rict ze bolest nikde neni, merim 195cm :D a po ceste na Sicili me bolel snad jen zadek po nejaky dobe, ale s prestavkama se to dalo v pohode.
Na rezani je nejlepsi hodne ostry rovny nuz.
...::: NC 2.0 Sport, 118kW/160 HP, LSD, 6speed, Bilstein :::...

..:: Ex ::..
...::: 1.8 NB Miracle, 103kW/140 HP, L.S.D, 6 gears, Nardi Torino, Bilstein B8 + Tein S-tech :::...
...::: Ex - 1.6 NB 81kW/110 HP' - "Rote Sau" :::...
Bass.Boi

Obrázky: 5

Příspěvekod dopr » 15 dub 2016, 12:32

Ja za sebe musim rict, ze my vykotlane sedaky neprisly komfortni ani v jedne z Bass.boiovych MX-5tek. Me by prdel po delsi dobe urcite bolela a na posez mi to neprislo prijemne, ale asi mam moc citlivej zadek :D
Kazdopadne, pokdu bych neco takoveho delal, asi bych v tom miste vymenil stary molitan za novy, s lepsi strukturou a vlastnostmi, aby i pri tenci vrctve byl komfortni :)
.:. MX-5 NC Expression, 2.0, 118kW/160 HP, L.S.D, 6 gears .:.
:.EX: MX-5 NB, 1.8, 103kW/140 HP, L.S.D, 6 gears, Nardi Torino, Bilstein B8 + Tein S-tech springs:.
Obrázek
dopr

Obrázky: 3

Příspěvekod Prager » 15 dub 2016, 13:45

Ad nůž: měl jsem superostrej, ale ten si právě ani neškrtl, po tý peně jakoby klouzal, zatímco vroubkovanej na pečivo: ok.
Díky za reference.

Ad pohodlí: paradoxní je, pocitově cítíš akorát méně pěny, ale při jízdě žádné vibrace, nebo tak něco. Jinak nejde ani tak o zadek, jako spíš o to, že sedíš níže a sedačka tě lépe, resp. konečně pořádně, obepíná. Záleží asi na fyziognomii konkrétního člověka. Ale za mě jedině plus, jen dodělat ty záda :D
Prager

Příspěvekod Domczek » 15 dub 2016, 15:14

Nůž musí být superostrý a hlavně nabroušený na hodně ostrý úhel!!! Taky pomáhá ho malinkato máznout olejem tzn.přejet mastným hadrem. (Zkušenosti z čalounické dílny)
Foamecut nemám,sem na to moc malej a lehkej aby to pro mě mělo nějáký význam :-)
RX7 SA ex babička
MX5 se šnekem...
Domczek

Příspěvekod Andre_fux » 15 dub 2016, 16:18

přikláním se k Doprovi. Měl jsem možnost se svést v Bass.Boiově NB (exDoprovo) a je to znát.. Hlavně když si člověk přesedne z identických sedaček na ty vykuchané. Možná nemám konfekční zadek na MX-5tku. V NAčku na hadrách mě tlačily do boků nějaké výztuhy. Na kožených už to nedělá.. :D
NB 1.6 (81kW) 11.09.1999 Titanium Gray II
NA 1.6 (66kW) 28.10.1996 Montego Blue Mica
„Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci.“ - Baťa
Organizace hromadných nákupů na IL se slevou Aktuální kolo
Andre_fux

Obrázky: 1

Příspěvekod Skrblík » 15 dub 2016, 16:22

Bass.Boi píše:Delal jsem ji na dvou NB :D
Muzu rict ze bolest nikde neni, merim 195cm :D a po ceste na Sicili me bolel snad jen zadek po nejaky dobe, ale s prestavkama se to dalo v pohode.

já zase souhlasím s tebou, vůbec nic mě z toho nebolí, ani po delší cestě :) hlavně sedím o dost níž, minule jsem řidil kámošovu miatu s koženýma sedačkama a je to hrozný rozdíl :D
Skrblík

Příspěvekod Bass.Boi » 15 dub 2016, 20:20

Skrblík píše:
Bass.Boi píše:Delal jsem ji na dvou NB :D

já zase souhlasím s tebou, vůbec nic mě z toho nebolí, ani po delší cestě :) hlavně sedím o dost níž, minule jsem řidil kámošovu miatu s koženýma sedačkama a je to hrozný rozdíl :D

No tak aspon nekdo :lol:
Je to o zvyku, ja bych bez toho zakroku pri me vysce nemohl vlastnit MX-5 :(
U doprovy NC bych taky potreboval 1-2cm dolu :(
Na Sicili a zpet jsem dojel bez trvalych nasledku (kdyz nepocitam mozol na loktu od operky :mrgreen: ) a nepredpokladam ze bych jel nekam jeste dal :lol:
Takze tak 8-)
...::: NC 2.0 Sport, 118kW/160 HP, LSD, 6speed, Bilstein :::...

..:: Ex ::..
...::: 1.8 NB Miracle, 103kW/140 HP, L.S.D, 6 gears, Nardi Torino, Bilstein B8 + Tein S-tech :::...
...::: Ex - 1.6 NB 81kW/110 HP' - "Rote Sau" :::...
Bass.Boi

Obrázky: 5

Příspěvekod mojžo » 18 dub 2016, 10:11

Ja som svoju NB2000 so základným interiérom pravdepodobne už kúpil s foamectomy, lebo mám 194 cm a krásne vidím cez čelné okno a vojdem dovnútra v pohode.
Najdhlšia trasa na jeden ťah: 1200 km a všetko v poriadku. Skôr ma bolela pravá noha v kolene lebo nemám tempomat a bol som spálený od slnka lebo som debil :))

Bolsť chrbátu ani nekomfort necítim, je to super.
Do kožených sedadiel nevojdem. Vôbec, žiadna šanca, chýba mi tak 5 cm priestoru na hlavu.
mojžo

Příspěvekod Prager » 18 dub 2016, 10:48

André: ty jo, to se divim, že se do ní vlezeš, vždyť jsi myslim o něco vyšší než já. Jo a btw. ještě jednou sorry, jak jsem ti s tou sedačkou hnul... :oops: :D

Kůže řekl bych zase tolik nepřidá, něco málo asi jo, ale v řádu mm. O víkendu jsem kuchnul i kousek ze zádový části, vyhodil aftermarket vyhřívání beder a jedna báseň.
Konstrukce opěráku NB je o dost jiná než u NA. Bedrový části jsou ve dvou kapsách, je tam horší přístup, ale dá se to.

Jinak teda comfy update: kostrč jsem fakt cítil z toho sezení na zemi, ne ze sedačky, najeto x dalších km a vše v pohodě. Spolujezdcova nevykuchlá JE na statickej posez pohodlnější, ale co z toho, když se pak zaprvé do auta pořádně nevejdu, zadruhé ta kuchlá je taky co se komfortu týká v rámci normálu a akceptovatelnosti a zatřetí mne kuchlá mnohem lépe drží a díky posedu níže mám najednou vice místa na ruce, nohy, atd., jede se mi mnohem lépe. Až tak lépe, že jsem v sobotu odpol. po dešti při snaze o to, aby mi uschla střecha a já jí mohl naimpregnovat, hodil hodiny přes všechny tři pruhy přes Most barikádníků při nájezdu na něj... :oops: :o :D
Prager

Další

Zpět na Technika MX-5