Čau! Rád se ti na to podívám, stačí se jen domluvit kdy. Bydlím hned za Prahou, takže to máš ke mě kousek.
Napadlo mě pár věcí:
1) Máš dost dotáhnuté zámečky? Dají se celkem dost štelovat, třeba by je stačilo přitáhnout.
2) Máš dobře dopasovaná okna? Těsní po celé délce? To udělá taky dost.
MX-5 má 2 kritická místa, jedno jsou 2 gumy tvořící dohromady lem nad oknem, do kterých rádo zatýká a pak teče na rameno při akceleraci a na koleno při brždění.
Na svém autě s tím mám problém u řidiče, přitom zde není vidět žádný rozdíl oproti spolujezdcovi, kde neteče. Kudy tam teče mi není jasné, všechno mám v pořádku a na dalších 2 miatách se to neděje. To druhé místo je styk okno dveří/čelní rám/střecha, s kterým mají problémy kabria obecně. Tady jde o celkové spasování dveří, okna i střechy. I milimetr udělá velký rozdíl.
Co se týká popotahování vinylu není to tak jednoduché, jak se zdá. Za prvé je střecha u předního skla přilepená k rámu, ale větší problém je to že si vinyl zvykne na tu polohu ve které je už 15 nebo 20 let a při natahování nebo ohýbání na jiných místech praská. Je to dost velký problém i u výměny slídy nebo našívání záplat, jelikož materiál rád praská v místech prošití. Hodně opatrně se s tim samozřejmě dá o kousíček pohnout, ale moc bych to nedoporučoval. Záleží taky na stavu vinylu, pokud je měký a podajný, půjde to, pokud už začíná praskat, typicky nad okny, radši bych na něj nešahal. Cestou potom může být třeba výměna gum za nové, nebo zachovalejší.