Fotografování

...kolem roadsteru MX-5
Pravidla fóra
Chceš se zde zaregistrovat? Napiš něco krátce o sobě adminovi na raduna@mx-5.biz.

Re: Fotografování

Příspěvekod hava » 18 pro 2014, 18:36

Jo jo prazskej manhattan :D naplavka
A je to foceny pevnou padesatkou. Zatim nebyl cas jit ven s tou 70-210. Domu se vracim za tmy a i kdyz bych se hecnul a sel ven, tak jsem zjistil, ze sem ztratil stativ :D nejspis sem ho nechal v sosne odlozenej v gumach aby mi nelital v kufru...
hava

Příspěvekod tohico » 19 pro 2014, 07:29

Hehe, koukám že jsem to tu předtím lehce zakočkoval :D. Děkuji za pochvaly, časem určitě ještě něco upnu :)

cafe-racer píše:Jedna fotka k tématu objektivy : vloni jsem si udělal radost Pentaxem M 1,40 50mm. Z fotek jsem nadšený, navíc to neostří automaticky a nemá zoom takže to člověka pěkně naučí. A hlavně se potvrzuje, že manuální ostření je s běžným přístrojem mission impossible : v tom obyčejném hledáčku (matnice se tomu říká?) je vidět prdlajs, takže s clonou 1,4 je hloubka ostrosti fakt mrňavá a dokud si fotku nezobrazím na PC, víceméně nevím zda jsem zaostřil jak jsem chtěl.

Asi tak, jak tu už padlo. Nejlepší je opravdu přes ten liveview, ale kdo takhle fotí, že... Já jsem dlouho doufal v klínové matice, až jsem si nakonec jednu pořídil. Bohužel jsem z toho byl zklamán, ta přesnost matice na aps-c byla na takové úrovni, že bych to takhle dal i okem. Tak matice zase šla pryč a na MF sklech ostřím stylem něco jako je bracketing, ale s ostřením :D. To mohu doporučit, alespoň je vyšší pravděpodobnost, že se trefíme.

hava píše:Jo jo prazskej manhattan :D naplavka
A je to foceny pevnou padesatkou. Zatim nebyl cas jit ven s tou 70-210. Domu se vracim za tmy a i kdyz bych se hecnul a sel ven, tak jsem zjistil, ze sem ztratil stativ :D nejspis sem ho nechal v sosne odlozenej v gumach aby mi nelital v kufru...

Jaj, chudák stativ. Asi tam na tebe ještě v té zimě čeká a smutně tě vyhlíží :(
tohico

Příspěvekod MAXsport » 19 pro 2014, 08:55

Já se starýma objektivama a makro fotim jenom přes liveview+magic lanthern, nejlepší věc :-)
MAXsportpneu.cz závodní pneumatiky s homologací na silnice
Polyspeed silentbloky pro MX-5 - Group buy polyurethanové silentbloky s různou tvrdostí pro MX-5
michal@maxsportpneu.cz
MAXsport

Příspěvekod hava » 19 pro 2014, 09:33

No chudak :D hlavne byl tatuv.... ale to bylo v lete tak si aspon uzil i slunicka.
hava

Příspěvekod MAXsport » 19 pro 2014, 09:45

já používám tenhle občas :lol: spíš to je držák fotáku, než stativ jak je vykvedlanej :D

Obrázek
Polyspeed silentbloky pro MX-5 - Group buy polyurethanové silentbloky s různou tvrdostí pro MX-5
michal@maxsportpneu.cz
MAXsport

Příspěvekod IvanGS » 19 pro 2014, 15:38

Včera jsem byl u kamaráda fotografa kvůli konzultaci o mé nové (ale jinak prastaré) Minoltě 75-300/4,5-5,6, na těch pár fotkách co jsem stihnul, se mi něco nezdálo, hlavně ostrost. Tak mne vyléčil z focení na mezní hodnoty objektivu (clona, ohnisová vzdálenost), především nejnižší možná clona fotku hrozně kazí, stačí jen trochu přiclonit a je to o něčem jiném. Problém je, že když je venku málo světla a fotím něco v pohybu, na vyšší clonu se jde blbě. Další zkušenost... :idea:
Nejkrásnější NBFL na světě!
IvanGS

Příspěvekod MAXsport » 19 pro 2014, 17:30

Na plnou díru umí kreslit ostře málokterý levný objektiv, většinou 1-2 zaclonění se fotí..sice přijdeš o trochu světla, ale fotky budou ostrý..všechno záleží na okolních podmínkách, pokud ten čas bude moc dlouhej po zaclonění, tak zvyš ISO.
michal@maxsportpneu.cz
MAXsport

Příspěvekod IvanGS » 19 pro 2014, 20:54

To já vím, ale ani šumící fotka není nic ke koukání, i když do určité míry to jde. Tyhle dlouhé objektivy s menší světelností prostě nejsou na špatné světelné podmínky vhodné, teda mimo statických, kde delší čas nevadí.
Nejkrásnější NBFL na světě!
IvanGS

Příspěvekod cafe-racer » 19 pro 2014, 21:37

Moderní cipy jsou co se zrnitosti tyce výrazně lepší a dovolí jít s nastavením iso výš... A i u nich platí ze cim vetsi cip, tim lepší co se týče zpracování světla. Hlavně proto jsem si pořídil zrcadlovku, uz nepotřebuju stativ ;)
NC 2.0 '06 kabriolet
cafe-racer

Obrázky: 1

Příspěvekod George » 19 pro 2014, 23:08

o focení už se nesnažim, nemám na to ani oko ani čas

něco digitál, něco film

Obrázek_MG_5611 by GeorgeCZ, on Flickr

ObrázekPreparations by GeorgeCZ, on Flickr

ObrázekPrague's main train station by GeorgeCZ, on Flickr

ObrázekArchitecture by GeorgeCZ, on Flickr

Obrázekarchitecture straightened by GeorgeCZ, on Flickr