Fotografování

...kolem roadsteru MX-5
Pravidla fóra
Chceš se zde zaregistrovat? Napiš něco krátce o sobě adminovi na raduna@mx-5.biz.

Re: Fotografování

Příspěvekod IvanGS » 15 pro 2014, 11:05

50mm/f1.8 - krásná práce... :idea:

Když už je ten pejsek jen jako studijní materiál, tak myslím, že není ostrý ani čumák, i když víc než oči. Ale je to relativní a záleží na velikosti a rozlišení monitoru, zvětšení fotky a vzdálenosti, z jaké to pozorujeme. Ta fotka je určitě dobře použitelná, mohu se zeptat, jakým časem byla focená a jestli z ruky nebo ze stativu? Jde o to, jestli neostrost nemůže být částečně způsobena i pohybem foťáku nebo že pejsek pohnul hlavou.

Dal jsem do kalkulátoru hloubky ostrosti clonu 1.4, vzdálenost 1 metr a ohniskovou vzdálenost 50 mm a i když to není úplně přesné, hloubka ostrosti vyšla 2 centimetry, tj. 1 cm před a 1 cm za ostřící bod. To znamená, že u pejska nebudou oči a čumák nikdy ostré zároveň, leda bychom dali větší clonu nebo poodstoupili a řešili to výřezem. Osobně myslím, že fotit v nedostatečně osvětleném interiéru něco, co se může pohnout, je vždy riziko a kompromis a z toho pohledu mi pejsek přijde povedený. Myslím jen, že by byla lepší větší hloubka ostrosti, aby byla ostrá celá hlava včetně očí a čumáku, tím bys asi i vyzrál na nedokonalost hledáčku. Expozičně by to byl kompromis a jde o to, co bys byl ochoten obětovat, já osobně bych nerad obětoval krátký čas, protože se pes může pohnout a s ISO bych byl taky opatrný. Na druhou stranu, proč neobětovat čas ve chvíli, kdy si foťák mohu opřít, nacvakat víc fotek a vybrat nejlepší z nich.

cafe-racer - jak jsi pejska ostřil a co myslíš tím, že "to už hledáček nedává"? To jako že ve středovém zaostřovacím čtverečku je celá hlava a nevíš na co přesně ostříš?

Je fakt, že u obou Sony mám hledáček elektronický a co je na dospleji, to je v hledáčku. Na jednu stranu to je horší než optický hledáček, který má jednoznačně přirozenější barvy, obraz "nekostičkuje" a asi z toho při delším focení méně bolí oči, na druhou stranu vidím jak se mění obraz se změnou expozičních hodnot nebo přesunutím na jiný "záměrný" bod a mj. mohu v hledáčku cca 8x zvětšit střední část obrazu a zkontrolovat ostrost, popř. manuálně doostřit a to několika metodami. Občas to dělám u statických objektů a nejlépe s foťákem na stativu nebo s oporou, tam je to spolehlivé a dá se dosáhnout o chlup lepší ostrosti, ale venku a z ruky je to použitelné omezeně, resp. by to zdržovalo a výsledek by asi nebyl lepší.
Nejkrásnější NBFL na světě!
IvanGS

Příspěvekod Mike » 15 pro 2014, 12:28

V rámci tématu hloubka ostrosti posílám psa (pořád moc koček) a budíky z jednoho německého uberwagenu
Přílohy
IMG_1220.jpg
IMG_1252.JPG
Je tolik krás, že tisíc let nestačí na přehled...
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
http://www.legendysilnic.cz
Dovoz zajímavých strojů ze zahraničí, včetně papírování.
Obrázek
Mike

Příspěvekod IvanGS » 15 pro 2014, 13:19

Mike - tady s ty krásné oči zaslouží, aby byly dominantní, tedy aspoň myslím :) . A ten tachák - otáčky v omezovači, spotřeba odpovídající ale ručička tachometru nikde... :D ?
IvanGS

Příspěvekod Mike » 15 pro 2014, 13:47

To je náš ryhlodrak, basetí holčika, bestie nenažraná.
ad budíky: To byla dvojka někde v devadesáti, tak to tam vidět neni...není to vyfotošopvaná ručka tachometru ve 220 na pětku...
Je tolik krás, že tisíc let nestačí na přehled...
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
http://www.legendysilnic.cz
Dovoz zajímavých strojů ze zahraničí, včetně papírování.
Obrázek
Mike

Příspěvekod Andre_fux » 15 pro 2014, 13:50

IvanGS: Jak jsi počítal tu hloubku ostrosti, tak celý problém světelných objektivů je ve správném zaostření. Když ostříš klasicky přes hledáček tak tam vidíš celkem prd ( je to dosti malé), přes display si požadované místo zvětšíš a ručně ostříš až jsi s výsledkem spokojený.

Ta fotka psíka je super :)
NB 1.6 (81kW) 11.09.1999 Titanium Gray II
NA 1.6 (66kW) 28.10.1996 Montego Blue Mica
„Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci.“ - Baťa
Organizace hromadných nákupů na IL se slevou Aktuální kolo
Andre_fux

Obrázky: 1

Příspěvekod IvanGS » 15 pro 2014, 14:27

Andre_fux - nejsem žádný zkušený fotograf, cafe-racer fotí lépe než já a s "dospělým" foťákem má větší zkušenost, ale myslím, že ono je to o tom, že světelný objektiv pustí clonu až na nejmenší hodnotu světelnosti, v tomto případě na 1.8. Mám 2 foťáky, jeden se světelností 1.8-2,8 a tam je vidět, že na nejkratší ohnisko (24 mm) nastavím clonu až 1.8, zatímco na nejdelších 70 mm "jen" na 2.8. A při f1.8 a zejména focení na krátkou vzdálenost se pohybuje hloubka ostrosti i v milimetrech, v tomto případě cca 2 cm. Takže pokud chci opravdu fotit s hodnotami, kdy je tak malá HO, je asi dobré zaostření na správné místo trochu problém a dá se to ošetřit způsobem, o kterém píšeš a jak jsem psal i já (já to ale udělám i v hledáčku - zvětšení mám nastaveno na zadní středové tlačítko, pak doostřím a fotím). Tenhle způsob mi ale moc nefunguje (buď to ještě neumím nebo opravdu není vhodný) u objektů, které se mohou pohnout a taky se mi to už v ruce blbě drží - ten zvětšený obraz je v zásadě obrovský zoom a detail, na který chci zaostřit, se strašně mrdlá. A taky se to blbě dělá narychlo v terénu, kdy ta situace nepočká, až si to všechno nastavím. A tak je možná kompromisním řešením o něco větší, ale stále zajímavá hloubka ostrosti a v daných podmínkách co nejkratší čas.
IvanGS

Příspěvekod birda » 15 pro 2014, 14:48

Při použítí dobrého AF režimu a dobře zkalibrovaného skla jde fotit z několika metrů pohodlně i s AF. Tady je třeba ukázka malé hlouby ostrosti, v tomhle případě je to třeba ale už na škodu a pro potřeby zadavatele by bylo lepší více clonit.
Canon 7D, Sigma 50mm 1.4, stativ, MF, 2 blesky (jeden deštník, druhý softbox)
Obrázek
Obrázek
Silver NA 1.8 | custom made exhaust | IL NB radiator | rám AMD | sicny a čtyřbody
birda

Příspěvekod MXfanda » 15 pro 2014, 14:54

IvanGS píše:...To znamená, že u pejska nebudou oči a čumák nikdy ostré zároveň...

...pokud vyfotíš hafíka z profilu tak jo ;)

basi_03_2009.jpg
MXfanda

Obrázky: 64

Příspěvekod hava » 15 pro 2014, 16:41

MXfanda:

:D ted si me rozesmal :D dobra finta
A to nemyslim ironicky
hava

Příspěvekod IvanGS » 15 pro 2014, 19:56

MXfanda, nečekal jsem že se toho někdo chytí. Máš pravdu, i když v extrému by i takový rozdíl mohl hrát chybu a nikde není jisté, že psisko nepohne hlavou, Ale beru :D .
IvanGS

PředchozíDalší

Zpět na Diskuze o čemkoli...