Fotografování

...kolem roadsteru MX-5
Pravidla fóra
Chceš se zde zaregistrovat? Napiš něco krátce o sobě adminovi na raduna@mx-5.biz.

Re: Fotografování

Příspěvekod mojžo » 09 pro 2014, 21:54

Žene zvažujem že kúpim na Vianoce Canon EOS100D, to je použiteľný štart do poloseriózneho fotenia?
mojžo

Příspěvekod MAXsport » 09 pro 2014, 23:03

Co znamená poloseriozní focení?
MAXsportpneu.cz závodní pneumatiky s homologací na silnice
Polyspeed silentbloky pro MX-5 - Group buy polyurethanové silentbloky s různou tvrdostí pro MX-5
michal@maxsportpneu.cz
MAXsport

Příspěvekod birda » 10 pro 2014, 09:22

mojžo píše:Žene zvažujem že kúpim na Vianoce Canon EOS100D, to je použiteľný štart do poloseriózneho fotenia?

Výrazně víc bude záležet na objektivu. Protože jako začátečník se asi nebude dostávat hned na expoziční limity, kde se (ne) kvalita těla projeví nejvíc.
Nevím kolik máš v plánu investovat, ale 1000D je po stránce elektroniky a snímače už hodně zastaralej kus a nedostatek AF bodů mě doslova iritoval.
Ale pokud to focení neplánuje jako zábavu na dva měsíce, sáhnul bych po jetém tělu vyšší řady, třeba 600d. K tomu pevnou padesátku 1.8 a to mi příde jako nejlepší metoda, jak člověka seznámit s technikou i kompozicí a vůbec fungováním focení. A za rozumný peníz. Navíc při eventuelním prodeji jetého těla nebudeš tratit na jeho ceně tolik, jako u nového.
Obrázek
Silver NA 1.8 | custom made exhaust | IL NB radiator | rám AMD | sicny a čtyřbody
birda

Příspěvekod mojžo » 10 pro 2014, 09:37

Poloseriózne = baví ju to, no má zatiaľ k dispo iba kompakty. Určite sa tým živiť nebude, chcem jej spraviť radosť a viem že ju to poteší.

A ďakujem za rady no nepísal som 1000D ale 100D :-)
Objektív k tomu EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 DC III
mojžo

Příspěvekod birda » 10 pro 2014, 09:53

Jáj, já se překoukl o nulu, to je celkem rozdíl :D
100d už je jiná...jen zkus mrknout po objektivu případně i od jiných výrobců...setové objektivy hodně brzo přestanou stačit, použít se dá třeba slušně sigma 17-70
Obrázek
Silver NA 1.8 | custom made exhaust | IL NB radiator | rám AMD | sicny a čtyřbody
birda

Příspěvekod mojžo » 10 pro 2014, 11:05

Super! Ďakujem budem na to myslieť. V mojom okolí sa veľmi nemám koho opýtať.
Nech sa darí
mojžo

Příspěvekod IvanGS » 10 pro 2014, 14:16

MAXsport píše:Tak o té legendě dost silně pochybuji, to ti nakukal prodejce že? :-)

Tak naivní nejsem. Přišel jsem na to náhodou a termín "Minoltí legendární skla" se objevuje u více zdrojů. Tak jsem se spojil s několika majiteli, získal další informace a pak teprve koukal kde je co k mání. Je to starý, nemoderně vypadající objektiv, lidé oceňují solidní konstrukci z opravdového kovu a skla :) a i na dnešní poměry slušnou kresbu. Vytýká se mu pomalejší AF a chybějící stabilizace. V každém případě je doma, zatím byla příležitost udělat jen pár fotek v interiéru a za ty peníze (2700,-) to myslím nemá chybu. Určitě u něj neskončím, na focení pohybujících se aut, motorek, letadel a zvířat to asi nebude ono, ale uvidíme, na učení dobrý a prodělat se na něm nedá, spíš uvažuju, že si ho stejně nechám do horších podmínek.

Mojžo - kupoval jsem teď foťák přítelkyni, zamilovala se do bílého, matného EOS100D s šedými doplňky, který se jí líbil i dobře držel. Podrobil jsem ho zkoumání, získal spoustu informací a nakonec vyhrál Nikon D5200 (v bronzové barvě, kterou Drákula také může). EOS100D je za skvělé peníze, malý, lehký, ale kromě menšího snímače a pevného displeje hrála nakonec roli i absence některých ovládacích prvků, kterou supluje dotykový displej a to se mi moc nelíbilo. Roli hrály i jiné drobnosti a v porovnání obrazového výstupu D5200 a EOS100D vítězil Nikon rozdílem několika tříd (já to neporovnával, ale jsou na to různé zdroje). Ale EOS100D zase tak špatný určitě není, zejména na začátek. Mimochodem jsme vybírali foťák i dceři a vyhrál Sony Alpha A58 za stejnou cenu jako EOS 100D. Má sice menší, 2,7" displej (ale polohovací), který prý není nic moc, ale foťák už je doma, zkoušel jsem ho a displej i hledáček jsou myslím OK. Tenhle foťák vyhrál zejména díky elektronickému hledáčku (zobrazuje mnohem více informací a zobrazují se v něm změny expozice či efektů během nastavení) a tomu, že mám doma už dva jiné foťáky Sony s podobným ovládáním (můžeme s dcerou konzultovat), má ale i nedostatky, především objektivy za vyšší cenu (i když jsem k tomu koupil bazarovou Minoltu 70-210/f4 za bezva cenu), někdo považuje za nedostatek plastový bajonet nebo zmíněný menší displej s menším rozlišením...

Pokud ženě nevadí velikost, je levná zrcadlovka asi OK pro vstup do seriozního focení, pokud by měla hrát velikost roli, uvaž i nějaký profikompakt nebo levnější bezzrcadlovku se snímačem 1" či trochu větším, kvalita běžných fotek bude srovnatelná s levnou zrcadlovkou (mohu potvrdit).
Nejkrásnější NBFL na světě!
IvanGS

Příspěvekod PetrH » 10 pro 2014, 14:27

Ja ted porizoval k Vanocum taky novej fotak, dlouho jsem vybiral a nakonec skoncil u Canonu G1X Mk II kvuli hodne peknemu objektivu. Ma 5x zoom a svetelenost od 2-3.9, coz na kompakt jsou vyborne parametry.
Lze na objektivu manualne nastavovat clona, ma taky dotykovy displej a je hodnoceny jako jeden z nej fotaku letosniho roku.
PetrH

Obrázky: 1

Příspěvekod Mike » 10 pro 2014, 15:47

Mojžo : podepisuju to, co psal Birda. Jestli do teď fotila nějakým slušným kompaktem, tak to chce lepší sklo, jinak bude s trochou nadsázky fotit stejně schopným ale těžším foťákem. Třeba zmíněná Sigma. Ale záleží na tom čemu se bude chtít časem věnovat... Ale ten rozsah 17-70 je takovej příjemné univerzální, že se s tím dá fotit skoro všechno...
Je tolik krás, že tisíc let nestačí na přehled...
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
http://www.legendysilnic.cz
Dovoz zajímavých strojů ze zahraničí, včetně papírování.
Obrázek
Mike

Příspěvekod IvanGS » 10 pro 2014, 16:20

Což o to, Birda to napsal pěkně, ale to ví člověk, který má zkušenosti. Začátečník, který chce začít "poloseriózně" fotit, tak neuvažuje. Pevný 50/f1.8 je bezva, ale začátečník si rád zazoomuje a na kvalitnější objektivy nemusí být peníze. Setové 18-55 nejsou sice nic moc, ale na učení stačí, Dáša s ním fotí a má radost, protože i s low-endem dělá fotky o generace lepší než s předchozím levným kompaktem. Jde o to, jakým kompaktem Mojžova žena fotila, ale jestli něčím obyčejnm, tak i s nejlevnější zrcadlovkou a setovým objektivem bude nějakou chvíli spokojená a vyhraje si bohatě s režimy PASM a spoustou nastavení, které dřív neřešila, i to jí otevře fotografické obzory. Pokud ovšem fotila něčím jako zmíněný Canon G1X, Sony RX100, Panasonic LX100 či jiným profikompaktem a chce postoupit výš, pak s Birdou souhlasím, stejně tak, pokud nemá Mojžo finanční limit a chce něco kvalitního.
Nejkrásnější NBFL na světě!
IvanGS

PředchozíDalší

Zpět na Diskuze o čemkoli...