MAXsport píše:Tak o té legendě dost silně pochybuji, to ti nakukal prodejce že?
Tak naivní nejsem. Přišel jsem na to náhodou a termín "Minoltí legendární skla" se objevuje u více zdrojů. Tak jsem se spojil s několika majiteli, získal další informace a pak teprve koukal kde je co k mání. Je to starý, nemoderně vypadající objektiv, lidé oceňují solidní konstrukci z opravdového kovu a skla
a i na dnešní poměry slušnou kresbu. Vytýká se mu pomalejší AF a chybějící stabilizace. V každém případě je doma, zatím byla příležitost udělat jen pár fotek v interiéru a za ty peníze (2700,-) to myslím nemá chybu. Určitě u něj neskončím, na focení pohybujících se aut, motorek, letadel a zvířat to asi nebude ono, ale uvidíme, na učení dobrý a prodělat se na něm nedá, spíš uvažuju, že si ho stejně nechám do horších podmínek.
Mojžo - kupoval jsem teď foťák přítelkyni, zamilovala se do bílého, matného EOS100D s šedými doplňky, který se jí líbil i dobře držel. Podrobil jsem ho zkoumání, získal spoustu informací a nakonec vyhrál Nikon D5200 (v bronzové barvě, kterou Drákula také může). EOS100D je za skvělé peníze, malý, lehký, ale kromě menšího snímače a pevného displeje hrála nakonec roli i absence některých ovládacích prvků, kterou supluje dotykový displej a to se mi moc nelíbilo. Roli hrály i jiné drobnosti a v porovnání obrazového výstupu D5200 a EOS100D vítězil Nikon rozdílem několika tříd (já to neporovnával, ale jsou na to různé zdroje). Ale EOS100D zase tak špatný určitě není, zejména na začátek. Mimochodem jsme vybírali foťák i dceři a vyhrál Sony Alpha A58 za stejnou cenu jako EOS 100D. Má sice menší, 2,7" displej (ale polohovací), který prý není nic moc, ale foťák už je doma, zkoušel jsem ho a displej i hledáček jsou myslím OK. Tenhle foťák vyhrál zejména díky elektronickému hledáčku (zobrazuje mnohem více informací a zobrazují se v něm změny expozice či efektů během nastavení) a tomu, že mám doma už dva jiné foťáky Sony s podobným ovládáním (můžeme s dcerou konzultovat), má ale i nedostatky, především objektivy za vyšší cenu (i když jsem k tomu koupil bazarovou Minoltu 70-210/f4 za bezva cenu), někdo považuje za nedostatek plastový bajonet nebo zmíněný menší displej s menším rozlišením...
Pokud ženě nevadí velikost, je levná zrcadlovka asi OK pro vstup do seriozního focení, pokud by měla hrát velikost roli, uvaž i nějaký profikompakt nebo levnější bezzrcadlovku se snímačem 1" či trochu větším, kvalita běžných fotek bude srovnatelná s levnou zrcadlovkou (mohu potvrdit).