Různé

...kolem roadsteru MX-5
Pravidla fóra
Chceš se zde zaregistrovat? Napiš něco krátce o sobě adminovi na raduna@mx-5.biz.

Re: Různé

Příspěvekod Jr. » 25 lis 2014, 21:14

VYBAVENÍ DÍLNY - NÁŘADÍ - POSTUPY

Rád bych tu získal pár infomrací od zkušenějších. Snad mě nebudete mít za úplného jouzu, ale rádši se nejdřív zeptám, než něco pose*u, nebo špatně koupím.

1. Hledám podpěry pod auto - co nejvyšší. Rád bych dostal auto třeba 50 cm do vzduchu... podkládat nižší se mi moc nechce :). Neví někdo o nějakých?

2. Odstranění rzi a nátěrů z podvozku - je vhodnější vrtačka s dráťákem, úhlová bruska, nebo snad ještě něco jiného?

3. Bumper cut - čím nejlépe uříznout? Většinou jsem na fotkách z realizace viděl takovou malou flexičku, ale netuším, pod čím to hledat...

4. Zarezlé, zatuhlé spoje/šrouby - krom klasiky (prolití vším možným, bouchání kladivem, hořák/mražák), existují ještě nějaké vyzkoušené postupy?

Díky za jakoukoliv radu...
Jr.

Obrázky: 2

Příspěvekod m8rinek » 25 lis 2014, 21:45

1) Dát auto do takové výšky je trochu problém, zkusil bych nějaký obchod s vojenskou technikou (např. Ostroměř) kde vysoké stabilní podpěry měli, ale i tak bych měl pod takhle zvednutým autem strach.

2) Na veterány používám flexu s dráťákem, do míst kam se nedostanu tak vrtačku se stopkou. Jinak drobné díly opískovat...

3) Asi bych do toho šel malou šukačkou (přímočará pila)

4) Osvědčené postupy jsi už vypsal. Dva dny prolívat povolovařem, pobouchat hlavu a musí jít. Snad bych jen dodal, že v přípradě, že se šroub zalomí tak ani nezkoušet všemožné vytahováky, ale rovnou vzít svářečku a navařit matku a povolit (postup opakovat do zbláznění). Např.: šroub čidla ABS je jasnej adept na tuhle techniku ;)
m8rinek

Příspěvekod buteo » 25 lis 2014, 21:54

ad 1)
Taky zvedám přes půl metru a tak jsem si za tím účelem vyrobil 4 robustní trojnožky - z lešenářských trubek.
Je to stabilní - zatím to na mě nespadlo :D
buteo

Příspěvekod drzko » 25 lis 2014, 21:56

Riešim/budem riešiť podobné veci.

1) tak ako píše mm8rinek, 50 cm je už dosť vysoko na kozy, možno nejaká konštrukcia z hranolov? podľa toho čo chceš robiť a kam potrebuješ prístup
2) mám kúpený drôtený kotúč na vŕtačku, poreferujem ako to ide, pieskovanie je tiež cesta
3) niekto to tu robil dremel-om hoď do googlu či je to to čo hľadáš
4) mne radil mechanik ešte jeden trik, musíš ale mať vzduchovú pištoľ a "jebnúť" tomu veľký moment, ale neviem ako a či to reálne funguje, neskúšal som
1.8 NBFL
drzko

Příspěvekod Krivak » 25 lis 2014, 23:09

Přesně jak píše m8rinek, tenhle týden jsem zrovna dostával sajrajty z podvozku, nejrychlejšší je to asi tou flexou s tim dráťákem + jsem použil drátěný kartáč kam jsem se nedostal flexou, jako nátěr bych použil body 951 (vyzkoušeno a musím uznat že je to o lvl výše než 950). S podpěrami neporadím jelikož zvedám vysokozdvihem a podkládám trámkami. Všechny šrouby na nápravě jsem rozchodil 3 denním zastříkáváním povolovače + teda páka a síla hlavně na na spodních ramenech k těhlici, autogenem bych do toho moc nešahal přeci jen jsou to dost důležité části a narušíš tim ten materiál. Ten nárazník mám v plánu řezat taky zadní, tak také rozmýšlím čím to vzít, napadlo mě to nahrubo vzít flexou a pak si to jen vytvarovat frézou.
Krivak

Příspěvekod Jr. » 25 lis 2014, 23:14

Díky za rady a názory pánové!

Výška auta - nechystám se dělat nic, co by tu už nedělalo 200 lidí přede mnou... snad si vystačím i s těmi 40cm, které avizuje většina běžně prodávaných podpěr. Rozhodně si pořídím sáně na kolečkách, což sice zpříjemní práci, ale také ubere dalších pár cm... asi čas ještě shodit pár kilo.

Odrezení - díly náprav půjdou samozřejmě na opískování (a další povrchové úpravy). S vrtačkou mám v plánu hlavně broušení podlahy (to co teď v galerii dělal PeterS) a trošku pošolichat brzdové třmeny. Už teď se těším na žraní toho bordelu...

Řezání nárazníku - Drzko - díky! To je přesně ono. Ještě teda nejsem přesvědčnej, že to budu chtít kupovat kvůli jedné akci :D snad se mi podaří to někomu na chvilku zabavit ;)
Jr.

Obrázky: 2

Příspěvekod AndrewG » 26 lis 2014, 00:08

bumpercut kludne urob karbobruskou. len to vezmi pár mm od čiary ktorú chceš použiť lebo ti bude naraznik tiecť.. potom použi brúsny hranol a obrús to... mám dremel doma a osobne to bude robit asi karboškou, ale mozno aj dremelom, dam vediet ako to išlo, budem to robiť možno už do 2 týždnov.
k tým podperám. ja som dal auto na tehly a bolo to aj stabilnejšie aj vyššie ako podpery ktoré mám ...jednoducho daj 2 tehly vedla seba a davaj na to križom dalsi rad a tak dalej...(ja mam doma stare palene kvalitne) potom pre pokoj v duši na vrch polož nejakú dosku aby sa ti nahodou nepoškodili tie hranyhruhá možnosť je zobrať zase tehly,alebo betónové kvádre(neviem ako sa to volá :D ) na to položiť nejakú dosku a na tú dosku zase kozy(dosku kvôli rozloženiu zaťaženia na kváder)
AndrewG

Příspěvekod m8rinek » 26 lis 2014, 00:30

Uplně nejlepší je na broušení karoserie povolat pár kamarádů :D.
Přílohy
kveten1430006.jpg
broušení kastle
m8rinek

Příspěvekod widar » 26 lis 2014, 09:41

Pokud použiješ kotouč s drátama po obvodu, tak vrtačku pravděpodobně zničíš. Já čistil jen 3 plechy co jsou okolo výfuku a ložiska ve vrtačce to nedaly. Většinou nejsou stavěné na jiné zatížení než v ose otáčení. Možná jsem použil moc přítlačné síly, ale předtím chudera sloužila dlouho.
'98 MX-5 NB, 1.6, 81 kW, Lava orange mica (Mazdaspeed color), Nardi wheel, Bilstein
Obrázek
widar

Obrázky: 8

Příspěvekod m8rinek » 26 lis 2014, 13:28

Tak na vrtačku jen jako nouzovka, případně na velikou vrtačku. Optimál je starej karbobrus...
m8rinek

PředchozíDalší

Zpět na Diskuze o čemkoli...