Fotografování

...kolem roadsteru MX-5
Pravidla fóra
Chceš se zde zaregistrovat? Napiš něco krátce o sobě adminovi na raduna@mx-5.biz.

Fotografování

Příspěvekod hava » 16 lis 2014, 19:00

Jak je vidět, tak spousta klubáků fotí nečím lepším, než telefonem. Tak bysme mohli v tomhle vlákně probírat tuhle tématiku. Sám sem zvědavej jak to dopadne, jestli se sem budou uploudovat fotky, nebo jen diskuze a nebo něco úplně jinýho :D

Já sem si koupil foťák asi před rokem a půl. Do tý doby jsem si občas pučoval zrcadlo od táty, ale když člověk něco rozseká, tak ať je to moje a né cizí. A protože jsem nevěděl, jestli mě to chytne a nebo to je jen nějaký chvilkový nadšení tak jsem si koupil jetýho dědečka Canon 350D a k tomu sklo z kinofilmový zrcadlovky 28-80mm. Vim, že to je rozsah na APSC na houby, ale zase za dva a půl tisíce sem měl zrcadlo. A svoje :D A na ty začátky to bylo skvělý, nebo teda dostačující. Sice fotky s isem větším než 100 už šuměly jak prase ale naučil sem se s tim parádně. Teď mám canon 30D což čipově neni žádnej skok, ale to iso zvládá líp a rozdíl mezi entry levelem a desítkovou řadou je obrovskej. K tomu mám širokáč cosina 19-35mm 3,5-4,5 což neni žádnej zázrak v kresbě v rozích, ale zase sem se k němu dostal za pár korun. Asi ctyři měsíce jsem fotil se starym sklem zenit 58/2 a redukcí na DSLR. Kupodivu to fungovalo hezky a ani mi to nevadilo ruční ostření a clona. Jenže jak sem si zkusil padesátku 1,8 od canona tak šlo starý sklo do šuplíku. Teď už fotím 90% jen s tou padesátkou a širokáč nandavám, když už nemůžu jít dál.

Ježiš to sem si tady vylil srdíčko :D
hava

Re: Fotografování

Příspěvekod MAXsport » 16 lis 2014, 19:14

Padesatku od canonu mam taky, docela dobry zacatek k pevnym sklum, ale stejne davam prednost manualnim staresinam :-) nejnovejsi ulovek je stredoformat pentacon six s biometarem 80/2.8, uz jenom cekam na redukci :-)

Mam na prodej Tamron 28-75mm / 2.8 na canon jestli mas zajem :-)
MAXsportpneu.cz závodní pneumatiky s homologací na silnice
Polyspeed silentbloky pro MX-5 - Group buy polyurethanové silentbloky s různou tvrdostí pro MX-5
michal@maxsportpneu.cz
MAXsport

Příspěvekod hava » 16 lis 2014, 19:27

Né nic mi nenabízejte, už teď mám seznam věcí co si chci koupit delší jak toaleťák. Ale o ty osmdesácte už jsem myslim četl a všichni si ho chválí. S timhle ohniskem a světelností už si člověk s tou hloubkou ostrosti musí dávat fakt bacha kam ostří když se fotí na plnou díru. A na jaký to dáváš tělo?
hava

Příspěvekod Andre_fux » 16 lis 2014, 19:34

Jen bych si bud tebou dal trošku pozor na terminologii ..

To co považuješ za širokoúhlý objektiv je ve své spodstatě jen univerzální objektiv a to ještě né moc univerzální. Univerzálních objektiv na APS-C má rozsah aspoň 18-55 ( 3,5-5,6), 18-105 je na takové to domácí blejskání ideální. Člověk se s tím časem naučí.

Co určo doporučuji každému pořídit je základní objektiv ( na APS-C to opavdu není 50) s pěknou světelností (pod 2) a s tím se pak dá krásně hrát s hloubkou ostrosti. Ale pak je při velice malé HO focení náchylné na zaostřování a je lepší se spolehnout na ruce a né na autofocus. Zkoušel jsem i fotit starým zenitem (44/2) přes redukci, ale už byl dost dlouhý.

Dobré zainvestovat do kvalitního polarizačního filtru. Fotky jsou hned o něčem jiném.
NB 1.6 (81kW) 11.09.1999 Titanium Gray II
NA 1.6 (66kW) 28.10.1996 Montego Blue Mica
„Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci.“ - Baťa
Organizace hromadných nákupů na IL se slevou Aktuální kolo
Andre_fux

Obrázky: 1

Příspěvekod hava » 16 lis 2014, 20:48

Jo to ja vim, ze na malym cipu to zas tak sirokouhly neni. Ale rikam mu tak, protoze na fullframu to sirokac je. Ale tak to snad nikoho nerozhazi :) kor lidi co vi o cem mluvim.
hava

Příspěvekod MAXsport » 17 lis 2014, 12:20

Sirokac to je tak i tak, nehlede na to, na jakem tele to je. :-)

Jinak to mam na 500d, je to sunka, ale na to moje foceni to staci.
MAXsportpneu.cz závodní pneumatiky s homologací na silnice
Polyspeed silentbloky pro MX-5 - Group buy polyurethanové silentbloky s různou tvrdostí pro MX-5
michal@maxsportpneu.cz
MAXsport

Příspěvekod Andre_fux » 17 lis 2014, 13:19

Širokáč je pak definován úhlem záběru. U FF je to vše pod 35mm (výška čipu). U neFF snímačů platí to samé co u FF s crop faktorem 1.5 je širokáč pod 24mm u crop faktoru 1.6 pod 22mm.

Takže po přepočtu na FF pak potřebuješ u 1.5 pod 16mm a 1.6 pod 14mm. A ten je jiný na FF a na neFF při použitístejného objektivu. A nemluvě pak o jiné perspektivě a hloubky ostrosti. Docela často se vedou na fotoforech diskuze zda je 35mm na neFF (1.5 crop) stejné jako 50mm. Měl jsem si možnost to vyzkoušet a opravtu to není to samé :((

P.S. jsem dosti háklivý na takové ty polopravdy.

Jinak každému kdo si koupí zrcadlo doporučuji používat prioritu clony a projít si články na fororadci, digiarene a podobných webech. A hlavně fotit a fotit a zkoušet si to..

Ideální je když si člověk najde fotku co se mu líbí a zkouší se k ní přiblížit.
Andre_fux

Příspěvekod Andre_fux » 17 lis 2014, 13:20

prosím o smazání..
Naposledy upravil Andre_fux dne 17 lis 2014, 13:43, celkově upraveno 1
Andre_fux

Příspěvekod Sedrik » 17 lis 2014, 13:32

Dobrý téma - já si koupil foťák cca 3 roky zpátky s tím, že se chci naučit trošku fotit. Požadavky byly 2 - aby to moc nestálo (přecijen jsem nevěděl, jestli mě to chytne) a aby se na tom foťáku dalo nastavit všechno manuálně (chtěl jsem vědět, co "to" dělá).

Kamarád mi něco doporučil, ale nakonec jsem z megapixelu odcházel s něčím jiným (na mě, jako naprostého laika zapůsobil prodavač v megapixelu úžasně - mám rád, když obsluha ví, o čem mluví) - mám trošku hipsterský Olympus EP-L 3 a jsem spokojen. Respektive skoro spokojen - pro moje focení mi objektiv celkem stačí (14-42mm), ale když chci fotit něco, co je trošku dál (a to je v mém případě skoro pořád - okruhy/letecké dny...), tak je to na prd. No a koupit druhý objektiv - to už mi přijde lepší udělat ten krok a koupit zrcadlovku s objektivem cca těch 18-105 mm jak psal André. Jen vůbec nevím jakou...

EDIT: Jinak kluci - jako pořád ještě laik bych vás, odborníky chtěl poprosit - když používáte zkratky, rozepište ji alespoň jednou (některé se dohledat dají (APS-C), u jiných je to docela oříšek (FF - to asi není Ferrari FF?)) - Díky předem :p
Lost but not forgotten: MaX NBFL 1.8l LSD Silver Blues
BMW E90 325xi Japanrot
Sedrik

Příspěvekod Andre_fux » 17 lis 2014, 14:17

Ono je dosti důležité si na začátku říci co od toho člověk čeká a kolik do toho chce dát.
Když se pak někdo rozhoduje pro zrcadlo, tak je třeba se rozhodnou co chci fotit. Zde fakt není dobrá odpověď, že všechno. Každá značka má něco do sebe o tom kterou zvolit pak rozhoduje nejvíce to, kolik stojí slušné (dobré) objektivy pro to co chci fotit. Ano existují i nezávislý výrobci objektivů a příslušenství, ale pak je to docela o náhodě zda si člověk vybere kousek, který 100% funguje na tom jeho těle.

teď k těm zkratkám:
FF(FX) - fulframe - čip velikosti kinofilmového políčka s rozměry 36x24mm
ASP-C (DX) - menší čip než konofilmové políčko, pak figuruje crop faktor (1.5 nikon DX), (1.6 canon)
HO - hloubka ostrosti - rozmazání pozadí, je třeba světelných objektivů (pod f2)

pro FF se uvádí ohnisková vzdálenost na objektivu, při nasazení na menší čip se pak násobí příslušným crop faktorem. Např. pokud nasadím na DX objektiv s ohniskem 50 mm tak dostanu 50 x 1.5 = 75 mm. Proč se ty přepočty dějají je jaký vlastně dostanu úhel záběru na daném těle. Ale perspektiva je oblivněna konstrukční ohniskovou vzdáleností. Takže nedostanu dvě identické fotky z DX a FF!!

P.S. na letecké dny a okruhy je potřeba teleobjektiv s hoodně rychlým ostřením. A to je už zase cenovka někde jinde

tady je nějaké to povídání o přepočtech ohnisek
Přílohy
517px-Sensor_sizes_overlaid_inside.svg.png
velikost čipů
Andre_fux

Další

Zpět na Diskuze o čemkoli...