Motor 1.8 NA vs NB

Motor 1.8 NA vs NB

Příspěvekod LordJames » 13 lis 2014, 22:15

Chlapi mám k dispozici oba dva motory a přemýšlím, který swapnout do mého lenocha. Oba motory mají najeto přibližně stejně s tím, že před swapem bych vybraný motor stejně nechal preventivně rozdělat a okouknout, případně přetěsnit, ošetřit,...Teď mi jde jen o to, který a proč vybrat. NA motor by měl být easy plug-in. NB motor větší sr*ní, ale zase ještě 7kw k dobru. Otázka je, jak jsou na tom motory, když porovnáme jejich váhu - jestli se váhovým rozdílem těch 7kw nesmázne. Další otázka - který motor je vhodnější k přeplňování. Ocením veškeré rady a postřehy.
ObrázekObrázek
LordJames

Re: Motor 1.8 NA vs NB

Příspěvekod Krivak » 13 lis 2014, 23:05

Jestli máš doteď 1.6tku a přemýšlíš o přeplňování tak oturbi tu 1.6 a vykašli se na 1.8čky.... o dost méně práce a finální výsledek by mohl být srovnatelný.
Krivak

Příspěvekod Rudy » 13 lis 2014, 23:46

Rozdiel vo váhe, bloku s hlavou je zanedbatelný (kde jeden naberá na zdvyhadlach, druhý zasa na piestoch), jediný váhový rozdiel je v saní, koli jeho veľkosti.

NB lepšie konštruovanú hlavu, tak isto má aj vyššiu kompresiu čo by nemalo hrať rolu, lebo rozdiel je malý a aj tak prvé ohneš kľuky až potom odýde hocičo iné a aj to sa udeje až nad 250PS.

Krivak píše:Jestli máš doteď 1.6tku a přemýšlíš o přeplňování tak oturbi tu 1.6 a vykašli se na 1.8čky.... o dost méně práce a finální výsledek by mohl být srovnatelný.

Výsledok môže byť podobný, ale musiš brať do úvahy namáhanie motora plus to, že s nejakym prístupným turbom nezískaš taký spool ako s 1.8 a krutiak v spodných otáčkach naženieš len objemom.

Ale ak o vravíš ak máš zháňať motor pokiaľ 1.6 neveríš.... tak to záleži na tom koľko máš času na baveniea chuti na bavenie. ;)
Naposledy upravil Rudy dne 14 lis 2014, 16:38, celkově upraveno 1
Rudy

Obrázky: 2

Příspěvekod AndrewG » 14 lis 2014, 00:26

asi je to cele o tom aký maš rozpočet. ak chceš robiť celý spodok okrem kluky povedzme teda ojnice a piesty tak zrejme chceš "seriozny" vykon 300+Whp takže to by som išiel cestou 1.6...hrubšie steny. či NA alebo NB je jedno, dôležité je asi to že NB hlava ako bolo spomenute vyššie. ale ak som dobre pochopil bavime sa či swapnuť do 1.8 NA 1.8 NB. takže odpoveď je, pre mňa NIE, len swapnuť hlavu z NB na NA. jednoduchšie a to čo NB robí lepším v podstate získaš. výkon nebude ako NB motor celý kvoli nižšej kompresii piestov, ale keď to chceš dohnať možeš zbrusiť hlavu až o 2mm s tým že motor by sa už samozrejme pri roztrhnutí remeňa alebo zlyhaní zdvihatok stretol(pri Nb hlave odpada v podstate kedže nie su hydr), ale mal by si ziskať kompresiu na urovni 11:1. ale opať nutnosť vačkovych kolies stavanych a vela ineho... sam tieto veci teraz celkom intenzivne riešim takže som čital viac "publikacii" :D ale všetko zaleži na tom či chceš preplňať alebo isť cestou N/A. ale v podstate v oboch pripadoch by som volil len swap NB hlavy

edit: az teraz som si vsimol ze chces preplnovat takze moje blaboty o zbrusovani hlavy ignoruj :D
AndrewG

Příspěvekod LordJames » 14 lis 2014, 11:19

Pro upřesnění - mám doteď 1.6 NA 66kw a k dispozici jak NA 1.8 96kw motor, tak NB 1.8 103kw motor.
ObrázekObrázek
LordJames

Příspěvekod Zed » 14 lis 2014, 11:54

dal bych 1,8 NA a swapnul na něj NB hlavu, takhle to mám v plánu já (ale zase už ten motor mám v autě).. Andrew i Rudy to pěkně popsali..
charged "beauty"
charged beast
Miata simply begs to be driven hard!

MX-5 Cup 2018 - http://mx-5cup.cz/
Zed

Příspěvekod LordJames » 14 lis 2014, 12:13

Jeden motor musí zůstat na prodej :( leda by měl někdo hlavu na prodej :-D
ObrázekObrázek
LordJames

Příspěvekod Zed » 14 lis 2014, 14:28

V tom případě bych šel do NB, ta lepší hlava by mi za to stála.. ale to je jen můj názor skrz moje možnosti s jednotkou :)
charged "beauty"
charged beast
Miata simply begs to be driven hard!

MX-5 Cup 2018 - http://mx-5cup.cz/
Zed

Zpět na Technika MX-5