Jaké pneu ....

Re: Jaké pneu ....

Příspěvekod riderhenry » 06 kvě 2014, 22:34

AndrewG píše:tiež som na ne pozeral(ešte keď tu neboli zohnateľné pre brata) a pri pátraní po recenziach som narazil na pár zarážajúcich recenzí/fotiek ako napr. :
http://forums.evolutionm.net/9455774-post179.html popr. si pozri celý topic (http://forums.evolutionm.net/evo-tires- ... ed-12.html)
pride mi to uplne šialené aby takto vyzerala pneu po pár kolách, aj keď je otázne ako dotyčný jazdí...

Když jsem byl poprvé na okruhu s R1R a neufouknul, navíc jezdil jako dement, tak gumy vypadaly taky strašně. Hankook RS-2 se mi zatím nikdy nepodařilo "zežmolkovat" ani trochu. Naopak Potenzy 002 mají po pár okruzích úplně sjeté hrany, a to ať se používaly na předku, nebo na zadku - RS-2 úplně v pohodě... Ale jasně, je to jiná guma, i když stejný výrobce.
1999 10th AE
Good boys go to heaven, bad boys go everywhere.
riderhenry

Příspěvekod Jr. » 06 kvě 2014, 22:37

Henry: s utqg 200 bych ale na MiataCupu neměl mít problém startovat v té sériové kategorii Touring, ne?
Jr.

Obrázky: 2

Příspěvekod riderhenry » 06 kvě 2014, 22:46

Tak teď nevím. Jisté je, že jsem byl v té nejvyšší kategorii, a to ze dvou důvodů - odlehčený setrvačník a Hankook RS-2 na jedné nápravě. V tom článku na tirerack.com právě zmiňují, že RS-3 nakonec obdržely hodnocení 200 - stejně jako jejich předchůdce (RS-2). Ty už tam ale specifikace nemají, tak nevím. Teď už se na gumy podívat nepůjdu :D
1999 10th AE
Good boys go to heaven, bad boys go everywhere.
riderhenry

Příspěvekod Vavris » 07 kvě 2014, 09:57

Jr. píše:Nepročítám celé to vlákno, takže neznám podrobnosti, ale fakt spoustu spoustu času jsem s bráchou strávil vybíráním okruhovejch semislicků na jeho auto a tohle objevovalo skoro u všech značek. Nadměrný a rychlý opotřebení je standardní průvodní jev, pokud měkčí pneumatiky neprojdou počátečním heatcyclem. A ty s utqg 140 už jsou na to rozhodně vhodné. Každej si je koupí, nandá a na nějakej proces zajetí se vyse*e ;). Přitom je to stejně důležitý, jako třeba u destiček.

upřímně řečeno, nikdy jsem nic takového neslyšel a jsem teď trochu vyděšený. Můžeš doporučit nějaký odkaz kde se o tom něco píše?
back in the business 8-)
Vavris

Příspěvekod Jr. » 07 kvě 2014, 14:20

Není divu, nesetkal jsem se u nás s moc lidmi, kteří by to řešili/provozovali, nebo o tom alespoň věděli ;). Nečekej ode mě laboratorně přesné vysvětlení. Princip je podobný jako u většiny performance destiček. Tím prvním cyklem při vysoké teplotě se uvnitř nové pneu začnou dít ty správné chemické/fyzikální/nevímjakéještě procesy. U destiček se správně zapeče ta pojivá směs, u pneu se správně zorganizují molekuly.

Poměrně jednoduchá angličtina zde http://www.tyre-technology.com/index.php/heat-cycling .

Praxe je taková, že bys měl nandat pneumatiky (nejlépe poslouží čisté letiště - většina lidí to dělá na okruzích, ale tam bych se bál toho správného dávkování) a začít jezdit nějaké větší okruhy/osmičky. Začít pomaleji a postupně zrychlovat až k nějaké pomyslné hranici trakce vozu. V žádném případě by se neměly protáčet kola. Takhle jezdit cca 10-15 minut, dle podmínek. Po akci kola sundat a nechat pneumatiky minimálně 2 dny odpočívat.

Většina větších prodejců ve státech nabízí heatcycle jako příplatkovou službu k novým pneu (příjdou ti a můžeš hned jít jezdit). Dělají to na takových válcích.

Nechci tu šířit nějakou demagogii a špinit kohokoliv, kdo se na to vykašle. Stejně jako přežila spousta lidí s destičkama bez správného zajetí, dost pravděpodobně přežije i spousta lidí s nezajetýma pneu. Pokud to ale člověk udělá, pneumatiky se mu s jistotou odvděčí správnou funkcí a delší životností.

Já to konkrétně dělal s Nitto NT01 (utqg 100), a i když jsou jeté na opravdu těžkém a silném autě, tak i po několika návštěvách v Mostě (a né zrovna šetření) vypadají pořád skvěle.
Jr.

Příspěvekod Vavris » 07 kvě 2014, 15:55

Paráda, já vždycky slyšel jen o tom, že se nemá divočit hned zkraje, aby se do směsi nezapekla ta vrchní ochraná vrstva. O nějakám heat cyclingu jsem nidky neslyšel. Stejně to je ale divné - každý výrobce desek má svůj vlastní postup zahoření a ten lze snadno dohledat, popřípadě je přímo uveden v příbalovém letáku k deskám. U pneu jsem toto nidky neviděl a ani to nemůžu vygooglit. O Heat cyclingu se mluví jen na obecných stránkách o pneu, což mi přijde zvláštní - dneska se do směsí cpou růzé parafíny, oleje, vosky, kdovíco, každý výrobce si to tam šolíchá jinak, takže předpokládám, že i případný heat cycling by u každé směsi měl být jiný a výrobce by jej měl stanovit sám.

Nicméně hezký námět na nějaký dlouhý večer, budu mít co dělat. Jestli to ale nenajdu přímo jako doporučení výrobce, tak na to asi kalím. Stejně sem teď po prvotním ojetí vzal beskydskou okresku takovým způsobem, že jsem musel upouštět, takže už mám potrhané všechny vazby, které tam kdy byly :lol:
back in the business 8-)
Vavris

Příspěvekod Vavris » 07 kvě 2014, 16:05

Tak, vygůgleny oficiální PDF od Michelinu, Pirelli a Dunlopu - všude se v sekci "breaking in" píše pouze o tom, že pneu by se prvních xxx km neměla přehřívat a vystavovat extrémní zátěži. O nějaké pokročilejší formě zahřívání/zajíždění nikde ani zmínka. Tak na to seru a budu spát klidně :mrgreen:
back in the business 8-)
Vavris

Příspěvekod Jr. » 07 kvě 2014, 16:58

K pneuškám na rodinný kombík je to jasný, ale jsou ty údaje určitě i k PS Cup a podobným? :D
Jr.

Příspěvekod MacTeine » 08 kvě 2014, 12:03

No já nevím, ale mě ten heat cycle - velmi jednoduše řečeno - přijde jako sofistikovanější a rychlejší způsob pro profi pneu, jak vlastně dostát toho pokynu od výrobce pro běžné pneu: "prvních xxx km to šetři" 8-)
NCfl 2011 2.0 Karai
Ex: NBfl 2001 1.8
MacTeine

Příspěvekod Jr. » 08 kvě 2014, 21:17

Opravdu to není výmysl ;). Zprostředkovaně jsem ty informace pak měl i od lidí co jezdí vrchy/okruhy s Evama apod.
Ale...každý ať se rozhodne, jak uzná za vhodné, jsou to jeho pneu :).
Jr.

PředchozíDalší

Zpět na Kola, pneu a geometrie