stavba garáže

...kolem roadsteru MX-5
Pravidla fóra
Chceš se zde zaregistrovat? Napiš něco krátce o sobě adminovi na raduna@mx-5.biz.

Re: stavba garáže

Příspěvekod Otatoy » 06 led 2014, 21:28

Tak ženská v monterkách je super, to ti přeju ! :D Elektriky bych se nebál, natáhni tam 230 a dej tam ty venkovní zásuvky s krytkou.. Pokud se ti podaří odvlhčit pořádně jámu, dají se tam dobře schovávat kola a pneu ;)
NB 1,8i 1999 10th Anniversary (2587/7500) -Mystique-
NA 1,6i 1991 US verze, automat -Mia-
NA 1,6i 1995

http://www.icabrio.cz
Otatoy

Obrázky: 5

Příspěvekod Mike » 06 led 2014, 21:55

Ona ta elektrika je omezená kvůli tomu, že je to tzv nebezpečnej prostor. Místo, kde když se chytneš živýho drátu, tak od něj třeba nemůžeš ani pořádně upadnout, respektive, když na nej upadneš, tak se neodkutálíš a blbě tě někdo bude tahat pryč. Ale jestli ta elektrika nebude udělaná prasácky, tak to bude ok.
Je tolik krás, že tisíc let nestačí na přehled...
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
http://www.legendysilnic.cz
Dovoz zajímavých strojů ze zahraničí, včetně papírování.
Obrázek
Mike

Příspěvekod Otatoy » 07 led 2014, 04:15

Rozumim, ale když si tam natáhneš prodlužovák, tak to je úplně to samý a stejně "nebezpečný", takže v tom nařízení nevidim moc velkej smysl.. ;)
NA 1,6i 1995

Otatoy

Příspěvekod Mike » 07 led 2014, 10:20

No to máš naprostou pravdu:) A ještě je to kvůli jedný věci: když se ti nahromadí výpary z pohoných hmot, což v garáži překvapivě není problém, a ty tam šoupneš něco do zásuvky, tak se v jámě smíchy neudržíš:) Což do jistý míry řeší ten prodlužovák. K tomu zajiskření dojde někde mimo jámu. A totéž používání točivejch strojů v jámě. Musel by bejt kvůli tomu i vypínač pro světlo mimo. Ale tohle by zase měla řešit jiná věc a to odvětrání jámy, který by pro zkolaudovatelnou jámu mělo být. Konkrétně by to mělo bejt snad řešený tak, že je tam nucenej přívod čerstvýho vzduchu. A ona vůbec koladoudace tý jámy je fikce, protože všechny podmínky pro jámu jsou u rd v podstatě nerealizovatelný. Ještě by tam mělo bejt snad nějak řešený jímání ropnejch produktů, který tam nacintáš. Garáž teda musim stavět až po kolaudaci domu, aby se pak nikdo na nic neptal:)
Jinak všechny ty moudra co sem sypu jsou buďto hodně starý ještě ze školy (lecos se mohlo změnit) nebo čerstvě nasátý odněkud z netu, tak nebrat jako bernou minci
edit:
ještě jsem našel docela chytrou poznámku z jiný diskuze ohledně světla a napětí na kterým běží:
Kvůli bezpečnosti. Když křápneš ráčnou do lampy na 230 a rozbiješ ji tak máš v tý mokrý díře docela slušnou šanci že tě to seřeže jak psa. 24V ti neublíží.
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
Obrázek
Mike

Příspěvekod Otatoy » 08 led 2014, 02:58

Hromadění plynů v jámě je pravda, ale je to spíš poučka do servisů, kde může být nastartováno několik aut najednou a někdo u toho v jámě. Když budeš dělat sám v garáži, málokdy budeš v jámě a u toho mít tak dlouho nastartováno aby si tam měl nedýchatelno.. To světlo bych tam dal dal nějaký s pořádnym plastovym krytem, na tahání si pořid ledkový a máš pokoj. ;) Odtok mám řešenej vyspádováním k jedné straně, když tam vytírám nebo něco rozleju, vytáhnu to z koutu normálně hadrem. Ber to tak, že jáma neni místo, kde bys trávil několik hodin, ale chodíš tam jen na dílčí úkony a ty věci pak stejně děláš venku na ponku, takže není úplně třeba držet se všech pravidel a nařízení. Prostě tam vyrejpni díru, at se ti dobře leze pod autem a zas to tolik neprožívej.. :D

Ještě se vrátim k původnímu tématu "Jak na garáž". Určitě si řádně předimenzuj úložné prostory, klidně obyč regály z prken a trámků ale věř mi, že se to časem nashromáždí! Po 10 letech co garáž používám i jako dílnu mi praská ve švech a to mám náhradní díly na auta jinde. Pokud chceš mít pohodlnou dílnu, musíš v ní mít vše co potřebuješ k práci a když máš málo místa, nedá se v tom udržet pořádek. Když nebudeš mít dost polic, budeš všechno odkládat na ponk nebo na zem a máš tak v dílně neustále bordel.. ;)

Poslední jsou takové 2 drobnosti, které jsou specifické pro mě, protože parkuji v docela malé (a nacpané) garáži 2 auta. 1) Abych nezajížděl do garáže zbytečně moc daleko a měl vepředu co nejvíc místa, mám ze stropu zavěšený tenisák na provázku- když se mi dotkne předního skla, tak jsem akorád.. Jenom si s tim pak každej hraje.. :D 2) Abych si neomlátil dveře a nemusel na to furt dávat bacha, koupil jsem v hračkách za 60kč takový ten pěnový válec do bazénu (cca. 10x150cm), podělně jsem ho rozřízl a polovinu přilepil na levou i pravou zeď. Vystupuje se rozhodně pohodlnějš, když nemusim dávat bacha.. ;)
NA 1,6i 1995

Otatoy

Příspěvekod Mike » 08 led 2014, 08:49

Ono nejde o plyny - splaliny. Ale o výpary třeba z otevřenýho kanystru. Pokud třeba vyleješ tři litry benzinu na zem, tak je za chvíli pryč ve formě výparů, ale slezou svině do tý jámy a čekaj až budeš svářet:D
Jinak já to nějak hrotit nehodlám, spíš jsem takovej ten blbec co bude jednou v novinách, že si típnul cigáro do louže s benzinem, když si vlastnoručně vyráběl pyrotechniku na silvestra poblíž otevřenýho krbu, aby mu u toho nebyla zima:) Ale může to pomoc někomu, kdo to řešit bude.
Polic bude asi docela dost. Celkem skříně o profilu cca 65x60 v délce 13m a k tomu poličky ve formě prken 30cm širokejchv délce cca 10-15m + půdička + všude po stěnách pověšený držáky na sady s klíčema, kleštěma atd...
tenisák je výbornej, to si taky pořídim:)
A nějaký řešení pro to neomlacování dveří mám v plánu řešit rozřezanejma starejma pneumatikama. Jako takový kruhový úseče nalepený v místě, kde se otevírají dveře...
Obrázek
Mike

Příspěvekod Jr. » 08 led 2014, 12:56

spíš jsem takovej ten blbec co bude jednou v novinách, že si típnul cigáro do louže s benzinem, když si vlastnoručně vyráběl pyrotechniku na silvestra poblíž otevřenýho krbu, aby mu u toho nebyla zima:

:D :D ...
Jr.

Obrázky: 2

Příspěvekod jardaj. » 08 led 2014, 22:33

Přátelé já bych to moc nedramatizoval. Jedná se o garáž ne nějakou zakázkovou dílnu. Rozsah prací nebude takový jako v opravdové dílně. Já jsem ve své vcelku velice malé garáži vyvařoval aspoň 6 aut a před lety dokonce autogenem. Jednou mě auto taky chytlo, ale přišel jsem na to okamžitě a hasičákem CO2 jsem to hned lehce uhasil. To se mi stalo jednou. Při normální opatrnosti a předvídavosti se dá všemu předejít. Pochopitelně 24V elektriku nemám. Žárovka v přenosce je kryta ještě jedním sklem, takže když se mě na ni vylil olej tak se nic nestalo. Zkrátka musí se člověk chovat normálně a předvídat co se eventuálně může stát. Když jsem kolaudoval tak jsem samozřejmě třeba odpadní mřížku měl zabetonovanou a po kolaudaci jsem ji vysekal. Stejně se mě nikdy nestalo, že by byla potřeba, ale je tam pro strýčka příhodu kdyby mě do garáže nedej bože třeba hrkla zvenku voda. Je potřeba všechno dělat s rozumem. Zeťák má kolaudovanou garáž pro 6 aut s montážní jámou a odvětraná není a s kolaudací problem nebyl. Strach z plynů v montážní jámě netřeba, protože stejně obličej je výš než podlaha garáže. Jak tady někdo psal je montážní jáma dobré skladiště, protože se zas tak moc nepoužívá. V montážní jámě je dobré mít na bocích police tak aby byly v její betonové stěně z důvodu aby se "vercajk" neválel pod nohama. Samozřejmě tam taky dát zásuvky a pokud to půjde tak i osvětlení jak to mají v jamách na STK.
jardaj.

Příspěvekod Winie » 28 úno 2014, 00:33

Jestli nevadi, tak bych refreshnul tohle tema: resim problem s vytaženim motoru. Nechce se mi kupovat a ani vyrabět žirafu na vyndavani motoru, protoze garáž je malá a při nepoužívání není kam dát. Napadlo mě teda dát nějakej kladkovej zvedák na strop. Bohužel sem narazil na problém, že mám strop z hurdisek a železnej trám sem jaksi nenašel. Takže řešim jak ten zvedák přidělat. Napadlo mě nechat svařit konstrukci, kterou bych navrtal do stěn a přes celou garáž v úrovni motoru by byla nějaká traverza na který by byl ten zvedák. Bohužel problém asi bude jak to do tý garáže vůbec dostat. Druhej nápad bylo to smontovat až na místě za použití nějakých masivních šroubů. Další otázku je pak nosnost tý vrchní části. Motor v miatě těžkej neni, ale když už bych to dělal, tak ne jen pro miatu. Máte někdo zkušenost s podobnou věcí, nebo lepší nápad?
ITB Miata
LOW Prelude
SLOW Datsun
ToyToyka v procesu

https://www.instagram.com/petroldaddie/
Winie

Obrázky: 1

Příspěvekod spooon » 28 úno 2014, 02:05

hurdisky jsou na 99% vsazený do traverz takže stačí jen pořádně hledat ;) i když je tu malá možnost, že budou vsazený do keramobetonových nosníků... druhá věc je, jestli zrovna tam, kde bude traverza, je vhodné místo na zvedák...
spooon

Obrázky: 0

PředchozíDalší

Zpět na Diskuze o čemkoli...