stavba garáže

...kolem roadsteru MX-5
Pravidla fóra
Chceš se zde zaregistrovat? Napiš něco krátce o sobě adminovi na raduna@mx-5.biz.

Re: stavba garáže

Příspěvekod Mike » 05 led 2014, 16:16

Zvedák řešit určitě nebudu. Dá se sehnat za dvacku novej polskej zvedák (umí skoro tři tuny, tak miatu to snad zvedne spolehlivě:) ) Ale za ty peníze objedu miatou půl evropy. Jáma by byla fajn, ale u nás je problém se spodní vodou. Pro ilustraci studna má teď po třítýdenním období skoro bez srážek hladinu asi 3m hluboko. Udělat by jáma šla, ale bude to drahý na izolace. Pobavim se o tom s chlapem, co bude dělat ty základy, jestli by náklady byly tak o desítku, patnáctku vyšší, tak do toho asi půjdu...Ale myslim, že s dobrým heverem a kozama se dá žít. Ona ta jáma taky neřeší všechno, pořád je to auto na zemi, takže výměna kol, destiček, ložisek, spousty věci na podvozku se musí to auto zvedat.
Jinak ta garáž bude mít asi 6x7m a bude buďto pro jedno auto a motorku a s obstojným prostorem okolo: ponk, hoblice (trochu truhlařim) kanape, křeslo, pípa? Akorát na to truhlaření budu muset vymyslet nějak odizolování "truhlárny" od garáže, páč je z toho spousta jemnýho prachu
Nebo nouzově pro dvě auta.
Je tolik krás, že tisíc let nestačí na přehled...
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
http://www.legendysilnic.cz
Dovoz zajímavých strojů ze zahraničí, včetně papírování.
Obrázek
Mike

Příspěvekod spooon » 05 led 2014, 16:59

nemožnost výměny kol/brzd/... v případě jámy je hlavní důvod, proč mi přijde téměř zbytečná. přece jenom tyhle věci se dělají o dost častěji, než cokoliv na spodku, co nepotřebuje kola v luftu.

Místo na posezení a na pípu v rohu je pro mě taky důležitý :)

Odstínit turhlářský koutek by šel zatahovacíma plachtama. otázka jak moc to bude fungovat...
spooon

Obrázky: 0

Příspěvekod jardaj. » 05 led 2014, 20:35

áno dtto Otatoy, moje řeč. Se zvedákem aby splnil svůj účel a chodilo se po rovině je potřeba vyšší stavební výška garáže. Jámu vykopeš a vyzdíš sám. Je potřeba pamatovat na malou jímečku kde se dá strčit ponorné čerpadlo při eventuálním zavodnění mont. jámy. Vysoká garáž větší energetická náročnost na topení i vyšší cena a zvedák není taky levná záležitost. Navíc když není potřeba tak zavazí. To se hodí do velké dílny.
jardaj.

Příspěvekod Otatoy » 05 led 2014, 22:56

jardaj. píše:áno dtto Otatoy, moje řeč. Se zvedákem aby splnil svůj účel a chodilo se po rovině je potřeba vyšší stavební výška garáže. Jámu vykopeš a vyzdíš sám. Je potřeba pamatovat na malou jímečku kde se dá strčit ponorné čerpadlo při eventuálním zavodnění mont. jámy. Vysoká garáž větší energetická náročnost na topení i vyšší cena a zvedák není taky levná záležitost. Navíc když není potřeba tak zavazí. To se hodí do velké dílny.

Souhlas. Kdybych nemusel řešit peníze (takže ani velikost garáže), rozhodně bych chtěl sloupovej hever. Ale pokud to má být "udělej si sám a levně" v garáži normální velikosti, tak je jáma jasná volba ;) Když nad ní postavíš auto na podpěry, dělá se na tom skoro stejně pohodlně jako na tom sloupovym heveru..
NB 1,8i 1999 10th Anniversary (2587/7500) -Mystique-
NA 1,6i 1991 US verze, automat -Mia-
NA 1,6i 1995

http://www.icabrio.cz
Otatoy

Obrázky: 5

Příspěvekod Mike » 06 led 2014, 01:36

Ted jsem pocital ztraceny beeneni na tu jámu a to vyjde tak na 7k. Beton do nej je zanedbatelnej kdyz se bude lejt cela deska. A bagr tam bude bo pul hodiny dyl takze celkem ta jama vyjde do desítky. Take jama bude.

odeslano z cizího telefonu
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
Obrázek
Mike

Příspěvekod Otatoy » 06 led 2014, 02:21

Tak super! Ještě ti poradím udělat na vrchu jámy "schůdek" do kterého zastrkáš fošny a jámu tak zavřeš. Často se to dělá kovovu hranou, aby to něco vydrželo viz: http://img119.imageshack.us/img119/2471/garazjama.jpg

Ještě je na obrázku vidět polička na nářádí, kterou já v jámě nemám, ale přijde mi to jako dobrý nápad.. ;)
NA 1,6i 1995

Otatoy

Příspěvekod MAXsport » 06 led 2014, 05:33

samozřejmě nezapomeň na osvětlení, minimálně jedna zářivka na každou stěnu ;)
MAXsportpneu.cz závodní pneumatiky s homologací na silnice
Polyspeed silentbloky pro MX-5 - Group buy polyurethanové silentbloky s různou tvrdostí pro MX-5
michal@maxsportpneu.cz
MAXsport

Příspěvekod Mike » 06 led 2014, 10:57

To lemování jámy je dobrý. Já k tomu ještě zvažuju z nějaký kulatiny udělat před a kolem jámy nějake vyvýšenej lem, abych byl v klidu když tam budu vjíždět (a hlavně mladá:) ) To osvětlení je jasný, ale v jamě to není taková sranda. Nemůže to bejt na 230V. Musí to mít myslim do 50V.
Obrázek
Mike

Příspěvekod Otatoy » 06 led 2014, 14:03

Vývýšenej lem se dá udělat docela snadno tim samotnym lemováním- prostě to nezapustíš úplně do země a necháš ten rám třeba 2cm koukat ze země. ;) Jinak myslíš, že tvoje holka bude zajíždět někdy sama nad otevřenou jámu? Tím schůdkem tam zase nebudeš mít po zakrytí jámy úplnou rovinu a to může překážet, když v tý dílně budeš chtít dělat něco jiného..

Co se týče el. a světla v jámě, tak to určitě zvýší komfort uvnitř, ale dá se bez toho žít. Já tam el. nemám a tahám si tam prodlužovák se světýlkem (přenosnou zářivkou). Zas tak často v ní nedělám, aby mi to vadilo..

Ještě mě napadlo, jak si řikal, že máš problémy se spodní vodou, že by možná bylo vhodné jámu potom zakrývat něčím co má díry a větrá a né přímo fošnama.
NA 1,6i 1995

Otatoy

Příspěvekod Mike » 06 led 2014, 14:35

To lemování vyvyšovat nechci, bylo by to ostrý (pravděpodobně svařený z nějakýho L profilu 50x50x3. A ten lem bych udělal z nějaký poměrně slabý trubky. Možná bych na to použil zbytky od rozvodů vody. metr vyjde na pár korun, něco to vydrží, je to lehký a když na to člověk padne, tak si o to nerozlouskne lebku, ni pneu to nerozpáře. A mladá tam zajíždět určitě bude, vedu ji k samostatnosti co se týče údržby vozu:) Mám radši ženskou v monterkách než v lodičkách :lol:
Světlo si tam určitě natáhnu, když už to budu dělat, ale budu muset nějak pořešit ten rozvod. Asi tam těch 230V nakonec dám, ale použiju na to zásuvky u světla s krytím IP44, stejně to bude celý nepovolená stavba, tak nějakou normu, asi "vypustim" a budou doufat že nebudu v novinách:D. Případně by bylo možný někde venku mít trafo a dovnitř natáhnout jenom 12 (24V), ale to řeší jenom světla, zásuvku už bych tam mít nemohl.
A vodu asi zkusim vyřešit tak, že tu podlahu vyleju do kolíbky z ipy a ipu nalepim i zvenku na boky bednění, který bude tvořit stěny. A pro jistotu zkustim tu podlahu vysvahovat k jenomu místu, aby se voda nedržela všude, ale třeba jenom v jednom rohu odkudy ji budu moct vycucnout. Ale jestli tam bude ta ipa, tak to bude asi ok. Případně to ještě vevnitř vytřu tekutou hydroizolací a voda se tam nemá jak dostat...ale bude to sviňsky pracný:/
Obrázek
Mike

PředchozíDalší

Zpět na Diskuze o čemkoli...