stavba garáže

...kolem roadsteru MX-5
Pravidla fóra
Chceš se zde zaregistrovat? Napiš něco krátce o sobě adminovi na raduna@mx-5.biz.

stavba garáže

Příspěvekod Mike » 30 pro 2013, 10:36

Bodré podoledne,
obracím se na zdejší komunitu ohledně rad na stavbu garáže. Pravděpodobně na jaře (pokud všechno půjde tak podle předpokladů u stavby domu jako doteď tak to bude tak na podzim, ale ten přespříští) se pustím do stavby garáže. A rád bych nějaké tipy na její stavbu. To že stačí maličká, protože bude na miatu vim:)
spíš mi jde o věci jako "nezapomeň při základech na montážní jámu", "Natáhni si tam vodu"
Co byste udělali jinak, kdybyste garáž stavěli podruhé?
Jak máte velkou garáž?
rozvody vzduchu?
atd
atd
...
Je tolik krás, že tisíc let nestačí na přehled...
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
http://www.legendysilnic.cz
Dovoz zajímavých strojů ze zahraničí, včetně papírování.
Obrázek
Mike

Re: stavba garáže

Příspěvekod Winie » 30 pro 2013, 10:48

koukal si na tohle? http://www.modernigaraze.cz/betonove-ga ... dnogaraze/ objednas, privezou, usadi a muzes parkovat.
Jinak zkusenosti z vlastni garaze mam asi takovy, ze jama potreba neni. maximalne tak pri vymene oleje. Dulezitejsi je dobrej hever, idealne vic jak jeden a naradi. Doted jsem se obesel i bez elektriky a vody a zit se s tim da. ale pokud to mas vedle baraku, tak oboje bych natahl taky. Nejdůležitější je asi si rozmyslet co v ty garazi mas vsechno v planu. Podle toho koncipuj garaz. A urcite bych se vyhnul tomu dělat garaz velikostne pro miatu.
ITB Miata
LOW Prelude
SLOW Datsun
ToyToyka v procesu

https://www.instagram.com/petroldaddie/
Winie

Obrázky: 1

Příspěvekod Mike » 30 pro 2013, 11:19

Materiál garáže je už zřejmej a beton to nebude, bude to dříví.
Tahle litá unifikace mi připomíná panelák a z toho mi není dobře:) ...i když vlastně něco takovýho betonovýho už u domu mám. Má to 2x3x2 m a padaj do toho houna:)
Je pravda, že tou jámou si nejsem jistej. Je to moc práce navíc a většinou stejně stačí dva pořádny hevery nebo jeden hever a několik koz. Případně elektrickej zvedák. 400V A cenově vícenáklady na jámu budou tak půlka zvedáku a ten zvedák je přece jenom o poznání praktičtější.
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
Obrázek
Mike

Příspěvekod spooon » 30 pro 2013, 12:32

jak už padlo, tak určitě vodu a elektriku (já osobně bych to viděl i na třífázi - když už, tak už)
- jáma není potřeba, za její cenu seženeš zvedák
- co určite do svý garáže chci já, jsou dálkově ovládaný vrata (což není nutnost, jestli nebudeš vyjíždět často, ale kdo ví...)
- popřemýšlet, jestli to chceš vytápět. Přece jenom v zimě je víc času dělat na autě, a když je v garáži téměř venkovní teplota, tak se nedělá moc dobře
- velikost bych volil v závislosti, jestli to bude jen garáž/dílna či se tam budou parkovat i ostatní vehementy (sekačky, kola, lyže...)
- plus já počítám i s menším prostorem na stůl a nějaký gauč pro posezení přichozivších a pití kafe/piva/whatever...
spooon

Obrázky: 0

Příspěvekod Winie » 30 pro 2013, 14:55

Ty budes stavet garaz ze dreva? :shock: ja ti nevim... mam na zdi v garazi poveseny na zdi docela tezky veci. Navic precijen casto v garazi delam s horlavinama a otevrenym ohnem a to bych asi v dreveny garazi v klidu uplne nebyl. Navic dneska uz je kvalitni drevo docela drahy, takze pokud nemas vlastni zdroj, tak si nemyslim ze to bude financne výrazne lepsi. ale jak myslis - osobne to slysim poprve
ITB Miata
LOW Prelude
SLOW Datsun
ToyToyka v procesu

https://www.instagram.com/petroldaddie/
Winie

Příspěvekod Zed » 30 pro 2013, 15:04

Zajímavý téma..
Osobně jsem garáž nestavěl, ale moje ideální garáž by byla po zkušenostech zhruba takto:
pro 1 auto min. 25m2 (cca4x6m, výška min 2m, vyšší pouze v případě sloup. zvedáku), aby se dalo kolem auta pohodlně poskakovat a vešel se ponk s místem kolem dokola na věci, díly, kola, nářadí, židli atp. Elektrika i voda určitě pokud je možnost, 3 zářivky rozmístěny na obvodovejch stěnách, el.ovládaný vrata nejlíp i s dveřma. Podlaha z betonu a buď pokrytá dlaždicema, ale spíš natřená takovou tou halovou barvou na podlahy a stejně před garáží, pevná rovná plocha na případny práce venku. Kamna beru jako nutnost skrz možnost pracovat i přes zimu, s tím je potřeba myslet na komín.
Jak psal Winie, záleží k čemu všemu ten prostor chceš, v mým případě bych to chtěl výhradně jako dílnu s parkováním.
Doteď jsem se pohyboval v prostoru 18m2 (cca3x6m) a ten metr šířky prostě chybí, jak na ukládání věcí, tak hlavně pro pohyb kolem auta, něco přes půl metru od stěny na každé straně není moc a stěžuje to některy práce, třeba i blby zvedání auta na podpěry.
charged "beauty"
charged beast
Miata simply begs to be driven hard!

MX-5 Cup 2018 - http://mx-5cup.cz/
Zed

Příspěvekod ZIZU » 30 pro 2013, 20:59

Pridam svou troskou do mlyna...letos jsem v podstate cele leto po vikendech a dnech volna stavel s kamaradem garaz, staveli jsme ji ze dreva a to hlavne proto, aby nam sla hezky k baraku a nebylo to jako pest na oko. Ja jsem stavel garaz jen a pouze na stani mazdicky, je bez vrat, ale budu ji mit zatahovaci takovou tezkou vojenskou dekou, kterou budu instalovat na jare a pouzivat ji budu jen, kdyz bude hrozit nejaky krupubiti a ostatni svinstva...sam jsem kopyto a vymenim si max olej, takze stejne jakekoli opravy, upravy atd resim u kamarada na dilne, kterou mam cca 500 metru od baraku, v zime muzu dat auto do stodoly a dilnu na motorky mame v baraku, takze pro me naprosto dostacujici. Co chci rict, je hlavne to, ze drevo je uzasnej material, krasnej, prijemnej a ta garaz je proste hezka, takze se ho drz, jen proste pocitej s tim, ze ho jednou za cas budes muset nalakovat, na 2. stranu nemusis delat zaklady a nic podobnyho, staci ti vrty do zeme, do kterych zalejes betonem takove ty nosne haky, do kterych zasadis stojne tramy. Jako podlahu jsem nahazel bridlici, kterou jsem prejel nekolikrat zabou a posipal sterkem s piskem, ten az propada dolu, tak uz na to nahazim jen sterk a bude hotovo, ale ta bridlice ted drzi jako beton! jako material na strechu jsme pouzili plechovou strechu lindab a nemuzu si to vynachvalit. Na fotce jeste nejsou hotove stity, ktere jsem delal taky palubkama kolmo ne bocni palubky a podbiti presahu strechy :)
Přílohy
Screen shot 2013-12-30 at 7.46.55 PM.png
ZIZU

Příspěvekod jardaj. » 30 pro 2013, 21:14

Ano moje zkušenost je stejná jako Zedova. Myslím že je to takový kompromis aby garáž nebyla zbytečně velká, ale postačující na to aby se kolem auta dalo dělat. Když tak se zajede k jedné straně. Pokud je hardtop tak ten mám zavěšený u stropu přes kladku. Ponk udělat na kolečkách aby se s ním dalo pojíždět. V garáži mám elektriku 220/380V se sadou zásuvek. Zásuvek dát víc a kolem dokola aby se nemusely tahat prodlužky, které se často nepříjemně pletou pod nohy. Vybavení mimo ponku se svěrákem je kompresor, svářecí trafo, autogen, COčko + ruční nářadí (ruční vrtačka, karboflexka, fortuna na stlačený vzduch, vibrační bruska a kotoučová bruska na broušení laků a tmelů). S tímto vybavením se dá dělat skoro všechno kolem auta. Police udělat výš, aby se nezmenšoval prostor kolem auta tedy asi 1,5m nad podlahou.
jardaj.

Příspěvekod Mike » 31 pro 2013, 00:06

Winie: Na celej dům padlo 80 kubíků dřeva, takže jak psal ZIZU, chci aby to nějak vypadalo a mít vedle dřevenýho domu betonovou nebo železnou kostku nepřipadá v úvahu. Stavba bude sytémem post and beam - v oblibě v kanadě - konstrukce vypadá nějak takto: http://norseloghomes.com/wp-content/gallery/post-and-beam/post%20and%20beam_12.jpg - vyplň mezi "poustama" a "beamama" budou nesámovaný prkna.
A s tim hořením to není tak "horký" zapálit masivní kládu není taková sranda. Pokud tam začně hořet, tak nejdřív zakuká auto a a hodinu potom lehne garáž. A samozřejmostí bude kouřovej detektor napojenej na zabezpečovačku (sms, maily)
jardaj: Dobrej tip jsou ty poličky vysoko.
Dneska jsem to zaměřoval a mám místo pro garáž 6x7 metrů. Jaká bude realita je otázka - hlavně kvůli stavebnímu úřadu. Jistota je cca 6,5x4m což splňuje podmínku zastavený plochy do 25m2 a není potřeba s úřadem téměř nic řešit. Možná to spáchám 7X3 a až bude zkolaudovanej dům, tak rozšířim o druhou půlku, takže finále bude těch 6x7 - až tam nebude očekávaná návštěva ze stavebního úřadu:))
Jdu modelovat
Obrázek
Mike

Příspěvekod Otatoy » 03 led 2014, 19:59

Zedova představa je v podstatě stejná jako moje. Nezapoměň na dostatek světla a zásuvek, ať nemusíš pořád běhat s lampičkou a prodlužovákem.. ;) Pozastavil bych se jen nad zde odsuzovanou jámou. Za prvé jáma se dá udělat vlastníma rukama a hever si musíš koupit, takže určitě nemusí být pravda, že to bude stát skoro stejně. Navíc hever je potřeba poměrně složitě instalovat a betonovat, připojovat na el atd., čímž cena ještě roste. Určitě je zvedák mnohem lepší, (už i pro to, že výška je nastavitelná a ne daná jak v jámě) ale cenově je to podle mě úplně jinde. Rád se případně nechám vyvěst z omylu..
NB 1,8i 1999 10th Anniversary (2587/7500) -Mystique-
NA 1,6i 1991 US verze, automat -Mia-
NA 1,6i 1995

http://www.icabrio.cz
Otatoy

Obrázky: 5

Další

Zpět na Diskuze o čemkoli...