Spotřeba

...kolem roadsteru MX-5
Pravidla fóra
Chceš se zde zaregistrovat? Napiš něco krátce o sobě adminovi na raduna@mx-5.biz.

Re: Spotřeba

Příspěvekod riderhenry » 11 črc 2013, 14:16

Osobne mam spotrebu po 73 000 km 9,1l/100km. Ale to je hodne ovlivnene catymi jizdami po meste, vcetne kratkych popojizdeni. Ted uz to ani tak neni a taky mi postupne spotreba zacala klesat z drivejsiho prumeru 9,4 na soucasnych asi 8,5 (i kdyz jsem teda v aute rok nejel :D ). Maximalni spotreba na celou nadrz byla 11,6 pri "racing" stylu jizdy na zimnich gumach. Ale to bylo extra praseni a nedovedu si predstavit, jak bych musel jezdit, abych mel spotrebu vyssi (pak uz leda okruh). Minimalni podle zaznamu 6 litru, ale to bude hloupost, spis tak kolem 7,5, bez nejakeho sebezapreni. Ostatne to je takova bezna cestovni spotreba na delsi trasy, jen D1 jsem jezdival za 8 (160km/h, abych mohl zustat v levem pruhu :) ), ale to bude spis clenitym terenem - v Nemecku, kde jsem jel ve dvou, bez strechy a stabilne 160 - 200 km/h. Vsechno se to vztahuje k NB 1.8 (6-kvalt). Kamarad ma FLko 1.8 a zatim se drzi taky na nejakych 8.5l/100km. Taky bych spis nesouhlasil s vlivem kvality benzinu. Nikdy jsem teda netankoval u JZD, Unicornu apod., ale na spotrebe ani nicem jinem jsem nepoznal rozdil mezi nasim a nemeckym nebo rakouskym benzinem, vcetne rozdilu 100oktan vs. 95. Uz radu let tankuju jenom Vervu 100 a na spotrebu (a ani vykon :) ) to snad vliv mit ani nemuze...

Tlak bych urcite nechal kolem doporucene hodnoty - MX-5 je na to hodne citliva a mne nefungovalo ani 2,0 tak dobre, jako doporucenych 1,8, nemluve o nejakych vetsich tlacich, kdy uz slo i na gumach videt, ze se zjizdi stred. Jinak se da udelat treba kridovy test, kdy si pokreslis bocnici kridou, jdes se svizne projet po zname silnici a zjists, jak moc se ti guma deformouje a kam az se sjizdi. Podle toho se da upravit tlak. Jde to videt i bez kridy, ale takhle se to da vztahnout primo na konkretni usek a styl jizdy.

Co se odporu tyce, tak na svou dobu ho ma MX-5 vyborny (se strechou nahore). Nejsem si jisty, ale myslim, ze to bylo 0,32.
1999 10th AE
Good boys go to heaven, bad boys go everywhere.
riderhenry

Příspěvekod LordJames » 11 črc 2013, 14:19

Já mám po cca 15ti tisících km s mazdou průměr asi 8,45 / 100 (1,6 66kw) a to s mazdou temer ani kilometr klidne, par lidi odtud by uz mohlo potvrdit. A vecne se strechou dole a mrkackama nahore.
ObrázekObrázek
LordJames

Příspěvekod whisper » 11 črc 2013, 14:21

Vavris píše:bacha, komprese a kompresní poměr, to je něco jako koncepce a antikoncepce, 2 různé věci

A vie mi to niekto vysvetliť? Lebo logicky: vyšší kompresný pomer > viac sa vzduch musí stláčať > väčšia sila je potrebná na každú kompresiu > väčší odpor vytvára motor bežiaci bez spaľovania.
Ponúkam celý sortiment produktov SkidNation so zľavou pre členov - napíšte správu.

Radosť je moje palivo.
whisper

Obrázky: 6

Příspěvekod radep » 11 črc 2013, 15:06

whisper píše:
Vavris píše:bacha, komprese a kompresní poměr, to je něco jako koncepce a antikoncepce, 2 různé věci

A vie mi to niekto vysvetliť? Lebo logicky: vyšší kompresný pomer > viac sa vzduch musí stláčať > väčšia sila je potrebná na každú kompresiu > väčší odpor vytvára motor bežiaci bez spaľovania.

Já myslím, že to říkáš správně...
Kompresní poměr (a z ní teoretická komprese) je konstrukční vlastnost motoru - o kolik se geometricky zmenší spalovací komora.
Kompresí zřejmě Vavris myslí reálný tlak vzduchu, který v motoru po stlačení pístem vznikne. Tzn nějaký tlak xx bar... A je dám tím kompresním poměrem a opotřebením motoru (tlak se ztrácí přes kroužky pístů, ventily).
NB 1.8, 1999, LSD, brdzy: Hawk HP+, EBC UPS, BF307+, Motor: komplet GO (YCP písty, Hastings kroužky)
radep

Příspěvekod dopr » 11 črc 2013, 23:37

Po najetych 112000km (auto ma najeto 272500km) ma prumer: Obrázek
Je to o hlave a plynulosti, pak samozrejme taky o udrzbe motoru a auta vubec. Mam to podobne jako Vavris. Kdyz sednu do Luccineho Yarisu, ujedu danou trasu rychleji, ale s nizsi spotrebou nez ona.
.:. MX-5 NC Expression, 2.0, 118kW/160 HP, L.S.D, 6 gears .:.
:.EX: MX-5 NB, 1.8, 103kW/140 HP, L.S.D, 6 gears, Nardi Torino, Bilstein B8 + Tein S-tech springs:.
Obrázek
dopr

Obrázky: 3

Příspěvekod Bass.Boi » 11 črc 2013, 23:52

Ja teda jako porad novacek, najetych pouhych 5tis za 2,5 mesice tak se posledni mesic a pul drzim na 7,3l - 7,6l 8-)
Btw, 5tis jsem normalne jezdil tak 4,5 mesice :D :D
...::: NC 2.0 Sport, 118kW/160 HP, LSD, 6speed, Bilstein :::...

..:: Ex ::..
...::: 1.8 NB Miracle, 103kW/140 HP, L.S.D, 6 gears, Nardi Torino, Bilstein B8 + Tein S-tech :::...
...::: Ex - 1.6 NB 81kW/110 HP' - "Rote Sau" :::...
Bass.Boi

Obrázky: 5

Příspěvekod Winie » 12 črc 2013, 00:03

Bass.Boi píše:Ja teda jako porad novacek, najetych pouhych 5tis za 2,5 mesice tak se posledni mesic a pul drzim na 7,3l - 7,6l 8-)
Btw, 5tis jsem normalne jezdil tak 4,5 mesice :D :D

v tom pripade jsem tu nejvetsi novacek ze vsech :lol: ja jeste nenajel ani 5000km za 4 roky co ji mam :lol:
PS: jinak kdyz tak koukam na ty vase spotreby, tak si rikam co je u me spatne :lol:
ITB Miata
LOW Prelude
SLOW Datsun
ToyToyka v procesu

https://www.instagram.com/petroldaddie/
Winie

Obrázky: 1

Příspěvekod cavan » 12 črc 2013, 07:57

Winie píše:v tom pripade jsem tu nejvetsi novacek ze vsech :lol: ja jeste nenajel ani 5000km za 4 roky co ji mam :lol:
PS: jinak kdyz tak koukam na ty vase spotreby, tak si rikam co je u me spatne :lol:

mozno prave to ze s nou moc nechodis von.. hneva sa na teba.. :D ale nie.. ja ked som moju kupil tak som mal spociatku spotrebu 11l, a az po prejdeni cca 2000km/3 mesiace som sa dostal na 8.5.. predpokladam ze predtym auto stalo min. 1 rok.. lebo najprv ho odkupila mazda ako protiucet a potom bola v bazare.. ale mozno to bolo aj tym ze bola zima a pre mna nove auto.. neviem..
EX - (NBFL 1.8 VVT PHOENIX, HT, S2K seats, GV lip, Vmaxx, cooling plate, frame rails)
IN SERVICES - NBFL 1.6 NEVADA powered by LPG

vyroba frame rails, cooling plate (info po SZ)

www.aliiscolores.com
cavan

Příspěvekod Ajvn » 12 črc 2013, 08:16

dopr píše:Po najetych 112000km (auto ma najeto 272500km) ma prumer: Obrázek
Je to o hlave a plynulosti, pak samozrejme taky o udrzbe motoru a auta vubec. Mam to podobne jako Vavris. Kdyz sednu do Luccineho Yarisu, ujedu danou trasu rychleji, ale s nizsi spotrebou nez ona.

dopr ... Tohle už není o jedné vyjížďce, kde se člověk hlídá. Tohle už je se vším všudy, městký provoz, asi i zima. Klobouk dolu, to už mi přijde jako ukázka stabilní nízké spotřeby na to auto. Dobře odvedená práce. :-)
Mazda MX5 NA 1.6 (66kW)
Ajvn

Obrázky: 2

Příspěvekod Mike » 12 črc 2013, 09:17

Tak taky přispěju ke statistikám (1,8vvt):
Já nedávno poprvé se dopočítal spotřeby nezačínající jedničkou:)
Vždycky to bylo tak 10-11.
Ta čerstvá zkušenost je 8,8, ale to ji měl na půl nádrže půjčenou kamarád a vzhledem k tomu, že já s ní pořád jezdim stejně (10,5), tak on musel jezdit za 7-7,5. Je fakt, že já s ní jezdím jako hulvát. Na denní ježdění mám jinej vůz a v tomhle výhradně blbnu a nebo jednou tejdně jedu do práce, což je 26km po Praze za celkem cca 65 minut, takže je patrný v jakým provozu se pohybuju.
Je tolik krás, že tisíc let nestačí na přehled...
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
http://www.legendysilnic.cz
Dovoz zajímavých strojů ze zahraničí, včetně papírování.
Obrázek
Mike

PředchozíDalší

Zpět na Diskuze o čemkoli...