Majdalénka [NA]

Co člen fora a jeho vůz, to jedno téma. Pochlubte se svými "kráskami"!
Pravidla fóra
Co člen fora a jeho vůz, to jedno téma. Pochlubte se svými "kráskami"!

Re: Majdalénka [NA]

Příspěvekod jardaj. » 16 dub 2013, 13:29

Kousííí zdravím, protože jsem stejný (poznamenaný za roky práce ve výzkumu) tak dělám taky spousta věcí co jiní nedělají a považuji to za normální. S tvarování polykarbonátů mám zkušenost jen drobnějších věcí. Před tvarováním je třeba aby požadovaná tabule určená k tváření byla suchá. Zdá se to nepochopitelné, ale tento materiál absorbuje vzdušnou vlhkost. Tak bych řekl že postačí několik hodin na slunci. Teplota na tvarování je 180 st. Pozor nepřehřát. Zkoušel jsem stáčet kroužky z kulatiny a nahřál jsem je horkovzdušnou pistolí trochu více a udělaly se v tom drobné bublinky. Ta trouba by byla asi nejlepší protože se tam dá nastavit teplota, ale trouba je malá a mělo by se to ohýbat najednou. Brát to při ohýbání do rukou asi ne, protože je to dost horké a mohly by se tam objevit daktyly po prstech. Ideální by byla velká trouba a přímo na skle nechat samo ohnout, případně domáčknout po vyndání. V každém případě budeš pionýr, protože tak velkou plochu moc lidí neohýbalo a když tak neradi říkají techniku. A nezapomeň na přesah. Do mír to zabrousíš po ohnutí.
jardaj.

Příspěvekod kousmen » 16 dub 2013, 13:39

Borgi: Z té pružnosti mám taky docela obavy. Myslel jsem si, kdoví jaká to není tvrdá deska, ale dá se ohnout celkem fest, tak snad to vysušení pomůže, ale jestliže to absorbuje vlhkost ze vzduchu, tak jsem asi v pasti... Jinak nevím co se s tím dá ještě provést. Když si nebudu vědět rady, tak tam prostě vrznu zase skla. :D
jardaj.: Díky za informace. Takhle nějak jsem to pochopil i z toho co psal taboo, ale o té absorbční vlastnosti jsem neměl tušení, tak uvidíme co to bude dělat při použití v bezrámových dveřích...
Tady je citace od zmiňovanýho úpravce:
Co chces vedet? Jak se tvaruji/vyrabeji okna z Lexanu? (Makrolon je jen jine komercni jmeno) Jednoducha odpoved je: Velice spatne . Nejlepe je ten Lexan pred samotnym tvarovanim "vysusit" pri nizke teplote (okolo 200*F) po nekolik hodin (cimz se predejde vzniku bublin). Na nejake vacuum forming silnejsiho Lexanu bez komercniho zarizeni zapomen, ten material chladne a tvrdne temer okamzite a vyzaduje velice silne vacuum (za soucasneho zahrivani). Zcela nejjednodussi je ten material po nekolik hodin vysusit, pote ho jednodusse umistit na originalni sklo (samozrejme vyndane z vozu, umistene v troube na nejakem vhodnem podstavci a jeho "vypouklym" vnejsim povrchem nahoru), zvysit teplotu na nejakych 350*F (nejlepe je zahrivat ten material z obou stran) a nechat ho po zmeknuti okopirovat tvar toho originalniho okna pomoci gravitace. Ten plat Lexanu musi byt po umisteni na to okno samozrejme vyvazeny, aby nezklouznul a pomuze take umisteni nejakych zavazi (ktere ho budou po zmekceni tahnout dolu) po jeho hranach. Nam se vzdy osvedcilo prisroubovani a sevreni toho platu Lexanu mezi dva tezke ocelove L-profily na kazde hrane. Nekteri lidi navic jeste predpruzi ten material pomoci ocelovych dratu a pruzin napnutych mezi temi L-profily a podlahou te trouby. Hodne se musi experimentovat s teplotou a vyskovym umistenim mezi spodnim a hornim tepelnym telesem a vysledky nejsou nikdy zaruceny. Na nejake mensi komponenty z tenciho materialu a jednoduche ohyby se da pouzit jednoducha heatgun.
Invisible Ride
kousmen

Obrázky: 1

Příspěvekod jardaj. » 16 dub 2013, 14:15

Že to absorbuje vlhkost tak toho bych se vůbec nebál. To nakonec absorbuje i laminát. A ta pružnost? Když to bude akorát ohlý tak si myslím že to nebude dělat problém. Kdyby to tak šlo nahřát v nějaký troubě v závodní kuchyni. To je trochu oříšek.
jardaj.

Příspěvekod spoofan » 16 dub 2013, 15:15

tohle vlakno hrozne rad ctu...budu drzet palce a tesim se na vysledek :twisted:
Díly na MX-5 NA/NB

I am not into fake things - including boobs and wheels.
1.8 NA BRG + jedna lady + brap
spoofan

Příspěvekod widar » 16 dub 2013, 21:51

Jestli to je ten lexan, tak z toho se dělají karosérie na rc autíčka. Jezdí se s něma v dešti, blátě, sněhu, ale že by se na tom vlhkost projevila jsem nikdy neviděl. A to jsem sám s jednou kastlí pár let jezdil. Ale pružné to je fest, to je fakt a tvarovat bych tak velkou a tlustou plochu bych taky nechtěl. Tak přeju hodně trpělivosti a štěstí.
'98 MX-5 NB, 1.6, 81 kW, Lava orange mica (Mazdaspeed color), Nardi wheel, Bilstein
Obrázek
widar

Obrázky: 8

Příspěvekod kousmen » 16 dub 2013, 22:07

No snad vás nezklamu. :D Okno už mám doma, tak se na to asi zítra vrhnu. Jestli se ovšem vleze do tej trouby, ta je teď daleko, tak to zkusím později...
Invisible Ride
kousmen

Příspěvekod LordJames » 16 dub 2013, 22:16

a nebojis se pak klepani? dost lidi si tu stezovalo na klepani oken a to je sklo, ktery tolik nepruzi...a jak je na tom ten tvuj materialem s odolnosti proti poskrabani? aby se ti to pak treba neskrablo pri zatazeni okynka, nebo tak neco
ObrázekObrázek
LordJames

Příspěvekod seatik » 16 dub 2013, 22:53

Drzim palce at se dilo zdari. Je to sice jakoby mala uspora na vaze,ale mnohem vice dela to,ze se snizi vaha teziste.
Mx5 red NA 1.8 16v 96 kw, m-edition prodáno :-(
Subaru BRZ 2.0 WRB MT new
Subaru Forester XT 2.5T 2007
seatik

Příspěvekod George » 17 dub 2013, 08:26

koukám, že máme podobný nápady :D já akorát pořád nenašel síly sehnat si lexan :D
Proud to be a "hater" that defends Authenticity
George
rádce

Obrázky: 4

Příspěvekod kousmen » 17 dub 2013, 14:54

Máš sz... Výrobu zatím odkládám páč do trouby se to fakt nevešlo. :lol: Ti parchanti v USA mají totiž všichni trouby na stokilový krocany a to u nás nevedeme. Té horkovzdušky se ale docela bojím, že to podělám. No když na to půjdu s citem, tak to třeba půjde. Zkusím ji sehnat...
Invisible Ride
kousmen

PředchozíDalší

Zpět na Krásky členů fora