Mám Miatu už 2 roky (a 2 zimy) jako jediný auto, takže se taky ozvu :p
Ze zimy jsem měl taky strach, ale pokud naimpregnuješ střechu a před zimou/po zimě zkontroluješ podvozek (jestli někde něco nekvete), tak se nemáš čeho bát. Naopak - na sněhu je se zadokolkou (obvzláště pokud máš LSD) nehorázná sranda (na ledu už je to horší

) Jo a topí to jak kráva (díky mrňavýmu kokpitu se to vytopí za chvilku).
Dlouhý vzdálenosti: byl jsem s ní předloni v Tatrách (450 Km v kuse po rozmlácenejch cestách) a loni v Alpách (cca 750 Km v kuse po nádhernejch cestách) - ani já, ani přítulka jsme neměli problém. Jinak výlety po ČR taky v pohodě - jezdím zásadně po okreskách (tj., vždy hroznej asfalt).
Jestli se zabiješ? No já sám sebe považuju za celkem kopyto a už druhou zimu žiju :p A když se pak zastavíš třeba na MiataCupu zjistit, co to umí na okruhu - osaháš si to a bude to v pohodě.
Na ostatní nedej - pokud koupíš zachovalej kousek a budeš se o něj starat, tak jedinej rozdíl oproti obyčejnýmu autu bude ten, že budeš moct jezdit bez střechy. A věř mi, že jak toto jednou zkusíš, nebudeš chtít jinak - pro mě byla Miata něco jako pokus, jestli to má cenu a propadl jsem - celkem rychle. Bez střechy jezdím cca do 10 stupňů ale to hlavně proto, že nerad řídím v bundě (a protože nechci trápit tu svoji, která i za tepla jezdí v mikině

) V létě, pokud neprší, jedu bez střechy vždy a všude.
Rychlost: moje předchozí auto (Focus ST225) mě taky nutilo lítat všude 130+, ale jakmile shodíš střechu zjistíš, že to nemá moc cenu - 90-110 je tak optimální cestovní rychlost. Jel jsem bez střechy i 160, ale to už není moc ono - těch 130 považuju za maximum.
V rakousku jsem jel cca 200 km po dálnici a rychlost byla dle navigace 120 km/h - dalo se to v pohodě zvládnout i s konverzací a rádiem. Tam jsou ale trošku jiné silnice.
Spousta mých kolegů a kamarádů do dneška nechápe, jak jsem si takové auto mohl pořídit (oni řeší kufr, autosedačky a podobně) - je vysoce pravděpodobné, že i tvoji kámoši si z tebe budou dělat srandu - na to ale zapomeneš hned po tom, co shodíš střechu a rozjedeš se. Navíc za Miatou se každej otočí - na hot-hatchem málokdo (můj nejlepší zážitek s tímto byl, když jsem jednou přišel do práce a jeden člen z vedení za mnou došel, že mě musí sprdnout, protože jeho dcera (cca 8 let) viděla moje auto a teď když má jet v tom jejich, tak pořád vykládá, jak chce MX-5ku

)
A poslední věc - měřím 191 a vejdu se (tak tak, ale vejdu

)
Tak přeju příjemný rozhodování :p
S