Optimální navigace pro kabrio - kam a jaké

...kolem roadsteru MX-5
Pravidla fóra
Chceš se zde zaregistrovat? Napiš něco krátce o sobě adminovi na raduna@mx-5.biz.

Optimální navigace pro kabrio - kam a jaké

Příspěvekod Richi » 29 pro 2012, 12:50

Ahoj vespolek.
Protože mě zkušenost naučila, jak se vyplatí důkladná příprava, ještě než vyrazím někam dál než okolo komína, řeším problematiku navigace:
a/ optimální upevnění jak konstrukčně, tak umístění do zorného pole
b/ typ s čitelností i při slunci a jízdě bez střechy

Zpočátku počítám, že využiju stávající GARMIN Zumo, kterou mám z motorky, a se kterou mám velmi dobrou zkušenost. Je konstrukčně určená pro upevnění na řídítka, takže jí nevadí ani provoz v dešti, umožňuje ovládání i v rukavicích, a co hlavně, je čitelná i na sluníčku (pokud svítí přímo na displej, tak nic moc, ale přeci jen).
Protože má ale speciální upínací dok s konektory pro napájení a propojení s rádiem nebo připojení sluchátek, rád bych tuto část měl upevněnou na trvalo.
Kvůli viditelnosti optimálně buď na palubce, nebo na horním rámu okna. Tam by sice asi bylo složitější tahat kabely (když už, tak bych tam vytáhl i napájení pro kameru), ale zase by sklon displeje umožňoval lepší čtení při sluníčku.

Zase by mě zajímala vaše doporučení a zkušenosti.

P.S.: navigaci používám skoro při každé vyjíždce. Nejčastěji jezdím podle toho, jak se mi líbí krajina a silnice, tzn., že se hodně často dostanu někam, kde nevím kde jsem ;) . No a navigace mě pak dovede domů, kde se teprve po stažení trasy do počítače dozvím, kde jsem vlastně byl :D
stribrna MX-5 1.9i 2004, Hardtop
Richi

Obrázky: 64

Re: Optimální navigace pro kabrio - kam a jaké

Příspěvekod Mike » 29 pro 2012, 13:16

No umístění navigace v roadsteru aby na ní nesvítilo....pod seadčku:)
Já mám krásnej autoatlas od kartografie ve měřítku 1:100k. Včetně vrstevnic, takže je to taková turistická mapa celý republiky a bloudim podle atlasu a dost si to užívám. Ten atlas má výhodu taky toho, že máš oproti navigaci o hodně lepší přehled o okolí, na tý dvoustránce je vidět prostor 150-200km2, takže se podle toho i líp rozhoduje kudy. Aby člověk nejel po nějaký nudný silnici, ale spíš lesama a kopcema, kolem vody.
A jako nouzovku, kdybych zpět moc spěchal, tak mám google navigaci v telefonu, opřenou před řadičkou o panel topení a hlasitost na plnej ceres a vidět na to nepotřebuju a jenom se nechám dirigovat od paní v tom founu.
Je tolik krás, že tisíc let nestačí na přehled...
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
http://www.legendysilnic.cz
Dovoz zajímavých strojů ze zahraničí, včetně papírování.
Obrázek
Mike

Příspěvekod Richi » 29 pro 2012, 13:29

Jo, jo. Na plánování je alespoň A4 autoatlas v podrobným měřítku ideální. O tom žádná.
Ale když jedeš např. napříč nějakým městem které neznáš, nebo nedej bože musíš projet nějaký složitější křížení dálnic, je navigace optimální řešení.
Zkrátka, všechno chce svoje, a protože já si chci ježdění v Miatce užívat jak jen to dokážu :oops:, chci mít podpůrná udělátka nachystaná v předstihu.
Na rozdíl od většiny tady neuvažuju o žádném tuningu, ale jen o doplňování komfortu, na který jsem zvyklý z motorky.
Třeba by mě zajímalo, jestli tady taky při společných vyjížďkách a srazech využíváte mezi auty radiovou komunikaci atd. To je ale asi spíš na samostatné vlákno :|
Richi

Příspěvekod Henges » 29 pro 2012, 13:46

Klasickým navigačkám už pomalu odzvonívá. Já používám na HTC Sygic a je to zatím nej navigace co jsem používal. Připevněný ho mám na malém okénku na dveřích kde vubec nezavazí. Jen musí být dobrý držák aby nespadl když se třeba otevřou dveře :)
Henges

Obrázky: 5

Příspěvekod LordJames » 29 pro 2012, 13:55

Navigace v MX-5? Já to řešim tak, že když jedu někam do neznáma, vím přibližně směr a toho se držim...takovejch krásnejch silniček, co si takhle člověk projede... :P
ObrázekObrázek
LordJames

Příspěvekod Andre_fux » 29 pro 2012, 14:04

Navigaci vozím mobilní verzi Navigonu. Mobil s navi mám přidělanou viz:
u_IMG_4041 (2).JPG
DSC_0884.jpg
Umístění navi

Pokud bych neměl mobil s WM, tak bych si pořídil Navigona. Navigon má jednu pěknou vlastnost, že v možnostech trasy je tzv. Krásná trasa ( navigace vede člověka zajímavými místy z 99% zatáčkovité cesty) Jediné co mi u mobilu vadí, že delší dobu chytá družice.

Viditelnost na přímém sluníčku je mizerná, ale to je obecně problém jakéhokoliv roadsteru. Do auta svítí sluníčko ze všech stran.

V zimním autě vozím navigaci na levé straně. viz.:
U_DSC_0219.JPG
. Celkově mi více vyhovuje umístění po levé straně, jenže v mazdě je problém s vedením napájecího kabelu. Zatím jsem neřešil natažení zdroje napájení na levou stranu.

Při plánování tras se mě osvědčilo si vybrat trasu na googlu a pomocí street view si trošku pojít cestu aby člověk zjistil zda si nenašel trasu po nějaké polní cestě. Či velice úzké zapadlé cestičce.
NB 1.6 (81kW) 11.09.1999 Titanium Gray II
NA 1.6 (66kW) 28.10.1996 Montego Blue Mica
„Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci.“ - Baťa
Organizace hromadných nákupů na IL se slevou Aktuální kolo
Andre_fux

Obrázky: 1

Příspěvekod riderhenry » 29 pro 2012, 14:15

Chystry telefon s navigaci google, pripadne nejakou offline navigaci, v pripade vyjezdu do zahranici (nebo bez pristupu telefonu na internet) + drzat z ebay za 1 USD, nebo tak nejak :D U googlu je taky dobre, ze i kdyz jede clovek do zahranici nebo planuje byt z jineho duvodu offline, staci nacist trasu treba doma a pak uz jenom jet... Jeste v aute vozim AUX kabel, abych si mohl navadeni propojit s radiem a korigovat si jednoduse hlasitost podle potreby a prepinat ji treba s radiem/MP3... Celkove investice do 100 kc ;)
1999 10th AE
Good boys go to heaven, bad boys go everywhere.
riderhenry

Příspěvekod Mike » 29 pro 2012, 14:34

To je stejně strašídelný...do miaty komfort z motorky...v čem my to jezdíme?:D
takovej Gold wing...něco na tom bude...
Jak říká Lord James...když jedu na jih, tak v poledne za sluníčkem, odpoledne mi to musí svítit do ksichtu zprava a nějak se dojede...a spoustu míst takhle člověk objeví, aniž by to plánoval
Je tolik krás, že tisíc let nestačí na přehled...
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
http://www.legendysilnic.cz
Dovoz zajímavých strojů ze zahraničí, včetně papírování.
Obrázek
Mike

Příspěvekod Richi » 30 pro 2012, 00:17

Naprosto moje řeč -
Mike píše: Jak říká Lord James ..... spoustu míst takhle člověk objeví, aniž by to plánoval

Taky miluju jen tak jet. Nechat se vést náladou, sluncem, ...
No a když se pak potřebuju vrátit domů, nebo někam dorazit, je navigace k nezaplacení :!:
Bez ní, bych si to tak užívat nemohl, stále bych se snažil sledovat cestu, abych věděl kde jsem atd.
Navigace mi dává svobodu při jízdě a navíc mi zaznamenává trasu, takže když se mi někde líbilo, můžu se tam snadno vrátit :idea:
Richi

Příspěvekod petr007 » 30 pro 2012, 02:20

Já používám navigaci Tom Tom, čitelnost v Mazdě bez problémů. Když se tak zamyslím, tak to už to bude z dnešního pohledu vykopávka, kupoval jsem jí v roce 2006 :)
Přílohy
IMG_3707.jpg
NB 1,8 vyrobená : 14/12/1998, LSD, SPORT SUSP, stříbrná
NC 1,8. šedá
NC 2,0. bílá
petr007

Obrázky: 1

Další

Zpět na Diskuze o čemkoli...