Po delší době zanedbávání svého topicu mám nové zprávy ohledně Miatky.
Bohužel nejsou vůbec radostné. Po delší době bylo konečně sucho, a tak jsme se vydali v noci z pátka na sobotu se Zedem na projížďku naší oblíbenou trasou okolo Karlštejna. Provoz byl minimální, střecha stažená, veselé mrkačky ve zpětném zrcátku...podmínky pro noční spanilou jízdu jako stvořené. Mazda se s grácií proplétala zatáčkama a plnila do posledního písmenka smysl auta pro zábavu. Kritický moment přišel v úseku Řevnického kopce, kde je úzká zakroucená cesta s relativně novým povrchem a nepříjemným srázem na jedné straně, kopcem a škarpou na té druhé. Osudnou se mě stala jedna z pravotočivých zatáček, která mě vynesla nedotáčivým smykem do škarpy. Ta mě odrazila na jediný strom, který byl dostatěčně šikovně položený, abych ho trefil předním levým světlem a spadnul zpět do škarpy
Vše se stalo, jak už to tak bývá, ve zlomku vteřiny. Pamatuji si, že cítím jak se auto sune ven, pak už jen facku od airbagu a spoustu hlíny všude okolo.
Vylézám v šoku z auta a zjišťuju, že až na pár modřin nemám nic zlomeného. Všechny končetiny, záda a hlava pořád drží na svém místě a že jsem naštěstí nikoho/nic dalšího netrefil. Zed za mnou stačí jen tak tak dobrzdit aby mě nenásledoval do pangejtu... Uff. Rána to byla pořádná. V tu chvíli nemůžu uvěřit, že sem měl nehodu a doufám, že se probudím spocenej až na prdeli doma v posteli ze špatného snu.
Realita je ale jiná. Po prvním obhlídnutí škod je nejspíš utržené levé přední kolo (zutá guma, kolo zaražené tam kde býval podběh) a list samozřejmě pokračuje dál: nárazník, blatník, dveře, světlo, kapota, prasklé sklo, bagy šly oba ven. Motor beží bez problému, z auta nic neteče... (to odpoledne sem ještě měnil olej
) Ale co je nejhorší je nejspíš hnutá kastle. Podle pohledu do motorového prostoru a podle toho, že jsem zkoušel natáhnout střechu a nesedí o víc, než pět centimetrů.
Protože mám jen garážové stání a s odtahovkou by neprojel vratama, stojí teď Miatka na odtahovém parkovišti. V pondělí půjde Mazda do servisu, kde se rozhodne její další osud. Jestli je opravdu kastle hnutá, nebo jestli je šance na záchranu. Nechci předbíhat, ale moc optimistický nejsem. O dalším vývoji se určitě dozvíte, možná bude auto na prodej na díly
Z celé věci pro mě plyne jasné a důrazné poučení (moje první bouračka). Mazdy je mě hrozně líto, ale pořád jsou to "jen" plechy a ikdyž jsou pro mě jednou z radostí života jsem štastnej, že jsem celej a vyváznul jsem tak lehce.
Pár fotek z nehody: