Chlazení turba - MX 5 1,6 NA

Re: Chlazení turba - MX 5 1,6 NA

Příspěvekod Zaplik » 18 dub 2012, 16:28

na to se vyprdni a kup rovnou něco normálního !, jak dáš IC tak přestane chladit vodní chladič
Turbomazda píše:Greddy intercooler kit na MX5 nedělá. Koupím někde malý intercooler (třeba na Fabku) dvě hadice a někam to nacpu zatím nevím kam. Léto se blíží.
bez turba dneska jezdí už jen sekačky
Zaplik

Příspěvekod George » 18 dub 2012, 16:46

pokud neuděláš V-mount
Proud to be a "hater" that defends Authenticity
George
rádce

Obrázky: 4

Příspěvekod Zaplik » 18 dub 2012, 17:10

no prostě serie chladič to neutáhne i kdybys skákal po hlavě :D :D
Zaplik

Příspěvekod Turbomazda » 19 dub 2012, 07:16

Mám tam taky jenom jeden el. ventilátor přes půlku chladiče pomůže když tam dám druhej? Kam ho dát ten V-Mount

dík
Turbomazda

Příspěvekod kousmen » 19 dub 2012, 11:15

Docela pochybuju, že by ventilátor navíc zachránil situaci. V-mount už je trošku vyšší level, předpokládám, že to nebude nic do čeho by ses pustil, ale když už se ptáš, dal bych ho dopředu. :D
Podle mě teda stačí koupit takovej chladič jako mám třeba já nebo nějakej jinej velkej z hliníku a ten ti to uchladí...
Invisible Ride
kousmen

Obrázky: 1

Příspěvekod jardaj. » 19 dub 2012, 14:10

Osobně mě je to jedno jak si to uděláš, ale když se přeplňuje víc jak 0,3 baru tak se vždycky chladí v IC mezi turbem a sáním. Možná bys motor uchladil těma dvěma ventilátorama + třeba chladič oleje, ale vtip je v tom že chladný czduch má menší objem (je hustější) takže ho dostaneš do motoru více v konečném efektu. Chápeš to? To má i podstatný vliv na výkon! Při expanzi v motoru ten chladný vzduch bude mít větší objem a není to zanedbatelné. Ten vzduch se ohřívá nejen stlačováním (viz třeba hustilka) ale také průběhem přes rozpálené turbo. Já jsem jednou v noci dojel domů a po svižné cestě jsem otevřel zpěvník a turbo tmavočerveně svítilo. Řešení je triviální a o tom tady kluci už psali IC třeba z Oktávky a pokud Ti to vyjde tak aby se nepřekrýval moc s vodním chladičem. J.
jardaj.

Příspěvekod Zaplik » 19 dub 2012, 19:00

IC z oktávky sem už taky zkoušel ale není až tak ideální ho tam dostat má jeden výstup špatně natočený, jinak co se týče vody tak druhý ventilátor nepomůže za jízdy tě to nechladí ten ventilátor ale nápor vzduchu a při jízdě jak píšeš 180 už ten vzduch tama proudí určitě rychlej než ten ventilátor vůbec stihne pobrat (ventilátor je jen proto když stojíš a nebo jedeš v koloně), trochu by ještě mohlo pomoct vyměnit termostat ze nějakej co otevírá v nižší teplotě ale to taky moc nepomůže, máš tam pod motorem plast? to dělá taky hodně, pokud ho tam nemáš tak je to špatny a při vyšších rychlostech to už moc nechladí (vyzkoušeno)
Zaplik

Příspěvekod PavelS » 19 dub 2012, 21:36

Teď nevim, nejsem nějakej turbo praktik, ale nepletou se tu hrušky s jabkama? Mezichladič zajistí chladnej vzduch do sání - čili vyšší výkon/zátěž motoru. Tzn, že mezichladič nepomůže s chlazením motoru... to druhý o nutnosti lepšího klasickýho chladiče je jasný, jak už bylo řečeno - i sériový NAčka občas moc na okruzích apod nechladěj...

Vím, že do jisté míry i ten IC souvisí s teplotou motoru, ale není to podle mě primární problém a může to bejt zavádějící: turbomiata si koupí mezichladič, auto mu pojede ještě líp, ale problém s chlazením přetrvá...
PavelS

Příspěvekod Zaplik » 19 dub 2012, 21:51

musí pořídit oboje
Zaplik

Příspěvekod PavelS » 19 dub 2012, 22:06

Tak to je jasný - ale nenapsal jsem nějakej blud, ne?
PavelS

PředchozíDalší

Zpět na Technika MX-5