Korsika 2011 - 19.5. až 31.5.

Re: Korsika 2011

Příspěvekod Henges » 30 pro 2010, 11:46

Nj asi koupím pořádnou tiskárnu na kačky :lol: Ted zatím spíš diskutuju protože jsem to měl taky v plánu, ale kolik budu mít kaček uvidím asi až to bude dosti aktuální :roll:
Henges

Obrázky: 5

Příspěvekod petr007 » 30 pro 2010, 12:05

No pro mě je zábava již to samotný plánování :D Jen bych přidal svojí zkušenost, že je důležité si dobře rozmyslet co chci vidět a dát si čas. Nemá smysl se prohnat po silnicích urazit tisíce km a pak si říct, že tam ještě pojedu neboť jsem to nestihl. To je moje zkušenost s Norskem první cesta (byl jsem uplně sám) byl hon na km. a nic pořádně nebyl čas a tak jsem tam musel postupně ještě 3x ale vždy jen na určitou oblast. ;)
NB 1,8 vyrobená : 14/12/1998, LSD, SPORT SUSP, stříbrná
NC 1,8. šedá
NC 2,0. bílá
petr007

Obrázky: 1

Příspěvekod Henges » 30 pro 2010, 12:14

petr007 píše:No pro mě je zábava již to samotný plánování :D Jen bych přidal svojí zkušenost, že je důležité si dobře rozmyslet co chci vidět a dát si čas. Nemá smysl se prohnat po silnicích urazit tisíce km a pak si říct, že tam ještě pojedu neboť jsem to nestihl. To je moje zkušenost s Norskem první cesta (byl jsem uplně sám) byl hon na km. a nic pořádně nebyl čas a tak jsem tam musel postupně ještě 3x ale vždy jen na určitou oblast. ;)

jj proto jsem to psal že jsem měl původně v plánu mít hlavní cíl právě cestu :) Jet pomaleji a na více místech stavět. Taky mě baví už jen o tom mluvit :-) ale jak na tom budu finančně uvidím až chvilku před cestou .. Pokud nebude dost kaček tak si udělám aspon poloviční tůru do alp :-)
Henges

Obrázky: 5

Příspěvekod Koby » 01 led 2011, 21:39

Petr: Mě se zdá tvuj plán na 200km po Korsice denně strašně moc... To mi přijde fakt hodně auto dovolená, bez nějakýho čau na nějakou prohlídku, koupání atd.. nevim.. Vloni právě na tý sardinii jsem měl 3 podobný přejezdy a 200km se tam jede klidně 6 hodin... A i já jsem z toho byl pak docela už unavenej a nestíhal si to moc užívat... Tohle bych trochu rozmyslel... Protože i 50km si tam člověk krásně užije a přišlo mi to skoro tak akorát :-) na Sardinii jsme párkrát jeli na pláž nějakou vyhlášenou třeba 20km a jelo se to fakt klidně skoro hodinu - a to mi přišlo tak akorát :-) Ale jasně, ty to chceš z toho co si napsal vyloženě projezdit, já bych to tolik uplně nehrotil. Nevnucuju nic, jen zkušenosti, co tohle dělalo se mnou a to jsem člověk, co ujede 1600km na zátah bez nějakýho většího pocitu únavy ;)
Free willy2.0
Koby

Příspěvekod petr007 » 02 led 2011, 01:33

Toto je můj itinerář cesty po Korsice. Trasa je přibližně rozdělená do dnů, ale vše bych řešil na místě, někde se člověk zdrží a něco proběhne rychleji. Na konci jsou další typy, které jsou kdyby byl čas. Jinak okolo těch 200 km tam není každý den. Za sebe můžu říct, že v Alpách jsem dělal přes 200 km a to bylo tak akorát na pohodu. Jinak jsou tam odstavce od jiných cestovatelů na které jsem narazil na internetu.
Ale chci dodat, jestli někdo se mnou pojede, tak itinerář neberu že se musí celý naplnit, prostě změny dle nálady a okolností. Rád si vyslechnu konkrétní připomínky.
2011 Korsika
Nejvhodnějšími měsíci k návštěvě Korsiky jsou duben a květen, kdy svítí sluníčko, zrají olivy, kvete luční kvítí – a turistů je tu málo. http://www.mototrips.cz/2007_korsika.aspx

1 den. čtvrtek
Přesun ČR –Innsbruck –průsmyk Brenner – odboč. A22 na silnice č. 242 Plan 6,25 hod 677 km.
popř. Část okruhu z následujícího dne

2 den. pátek
okruh po Dolomitech Plan – Pso. Gardena – Arabba – Pso.Pordoi – Canazei http://www.b-road.cz/trasa/sella-ronda -53 km.
lanovkou v Passo Pordoi na vrchol Sass Pordoi 2950 m. nebo zajížďka z Canazei k jezeru Fedaia, kde lanovka na ledovcová pole sever. Marmolady

přesun Canazei – Livorno přístav trajektů 5,24 hod. 516 km.

3 den. sobota 21.5
Trajekt na Korsiku odjezd 8,15 příjezd 12,15
Bastia – Calvi – Porto 3,38 hod. 180,5 km
Připlutí do přístavu Bastia D 81 do průsmyku Col de Teghime 536m. ani né km před průsmykem úzká silnička na vrchol Sierra di Pigno 961 m.(rozhled) D81 St.Florent
Bastia – St. Florent 0,56 hod. 34,4 km.

St.Florent - Cesta přes Desert des Agriates vyprahlá krajina – Calvi zastávka prohlídka pevnosti 1,23 hod. 66,7 km.

Za Calvi odbočka na Punte de la Revellata asfaltová odbočka 1,5 km. Dorazíme k malé 500 let staré kapličce Notre Dame de la Serra nádherné panorama na Calvi
V případě času navštívit Punte de la Revellata

Calvi - Porto pobřežní silnice D81B řada vyhlídek, mezi nimi Bocca a Croce a Bocca a Pamarella. Po cestě je opravdu spousta krásných míst a čím blíže Portu, tím více jich je! Relativně krátký úsek těsně před Portem vedoucí po červené silnici, kolem červených keřů a červených skal je opravdu úžasný! 1,19 hod. 79,4 km

4 den. Neděle
Horský okruh Porto – Corte – Porte
Porto - Corte – Porto celkově po této trase 4,08 hod. 237 km.

Z Porta výjezd po D124 na Otu
Gorges de Spelunca(soutěska) : nedaleko Evisy vnitrozemí od Porto mezi vesnicemi Ota - Evisa je jedním z vrcholům Korsiky Řeka zde protéká roklí, neuvěřitelně červenou mezi velkými balvany, kde se můžete osvěžit. Žulové skály, Rovněž se zde nacházejí staré janovské mosty z 18. Století Pont du Zaglia a Pont de Pianella GPS. Soutěsky je možné vidět z D84, která sleduje jejich průběh. 4 km. za Evisou po levé straně vodopády Cascades de Aitone 10 min. od silnice
Silnice stoupá do průsmyku Col de Verghio 1467 m. nejvyšší průsmyk na Korsice průjezdný autem v průsmyku stojí socha ježíše
Porto – Ota – Evisa – Corte 1,28 hod. 85,6 km.

Corte

Corte opustit po silnici N193 směr Ajaccio
zastávka 4,5 km. severně od Vivaria železniční viadukt přes řeku Vecchio postavený dle návrhu Eiffela

Další cíl, vodopády s názvem ,,Andělské“ Vizzavona Cascade des Anglais 2,5 km. od místa kde je odbočka k nádraží Vizzavona, stojí ukazatel, který upozorňuje na stezku, jež vede lesem až k vodopádům. Asi po 15 min. chůze se dostaneme na GR20 a k malému stánku. Stezka k vodopádům pokračuje doleva, zatímco doprava směr zpět do Vizzavony na nádraží.

Další cíl. Pokračujeme po N193 po pár km. vesnice Bocognano, odkud můžeme dojet k vodopádům Cascade du Voile de la Mariée GPS (svatební závoj), který je po levé straně, když vyjíždíme z vesnice. Úzká silnice míjí železniční most, pak se vynoří druhý most (asi 3,5 km. od hlavní silnice), který snadno poznáte podle železného zábradlí. Malý dřevěný žebřík po levé straně umožňuje přelézt plot, dále po cestě , která stoupá podrostem. Stezka je přibližně vyznačena lany. Asi 10 min. k vysokému vodopádu.

Silnici N193 opustit na D4 Suaricchio – Vero –Lopigna - Arro – Mercolaccia D70 – D84
Porto

5 den. Pondělí z Porta lodní výlet a přesun na Ajaccio
Porto vyhlídková plavba loďkou viz popis například.
Měli jsme ze včerejška na devět hodin objednané vstupenky na první vyhlídkovou plavbu toho dne. Díky tomu nás bylo na lodi pro dvanáct lidí jen šest. Bezva! Zaplatili jsme si jen jižní okruh – k místu CAPU ROSSU.(25E za os.) Loď s námi několikrát vplula do jeskyně, proplula různými tunely v červeně zbarvených skalách a nakonec připlula do zátoky, která připomínala kulisu z romantického filmu. Blankytně modrá voda, červené skály, téměř liduprázdno. Byl jsem úžasem úplně bez sebe a když ,,kapitán“ řekl, že je 10 minut pauza na okoupání, protože musí zkontrolovat lodní šroub, byl jsem okamžitě ve vodě. Půjčil jsem si do průzračné vody brýle a měl sto chutí říct ostatním, ať pro mě přijedou až večer. Výlet na lodi byl náš nejkrásnější zážitek z celé dovolené. Doporučuji každému, kdo má rád přírodní krásy, toto neopomenout
Vyhlídli jsme si při ranní plavbě malou zátoku na koupání, takže jsme vyjeli v městečku Piana na vyhlídku a pak hned sjížděli po prudké, úzké a klikaté silničce. Sjezd k moři trval asi 30 minut. Byl tam zákaz vjezdu vozidel delších jak čtyři metry, pro cyklisty to bylo moc prudké, pro pěší zase moc dlouhé, navíc se blížil pomaličku večer a to byly asi důvody, proč bylo v krásné zátoce jen pár kajakářů

Calanches de Piana sledovat pobřežní silnici na jiho-západ směrem k Porto Piana, zde se objeví neskutečný svět skal (růžové žuly).

Porto - Ajaccio 1,30 hod. 76,5 km.

6 den. Úterý Ajaccio – Bonifacio
Ajaccio 12 km.záp. od města mys Pointe de la Parata žulový divoký mys nejhezčí při západu slunce výhled na krvavé ostrovy
Silnice D3 Bastelicaccia - Lac de Tolla N196 Propriano
Pláž Plage de Portigliolo 4 km dlouhá nejjemnějšího bílého písku (málo stínu) doporučení na camp Lecci e Murta. Kousek po D121 Campomoro věž Tour di Campomoro největší strážní věž na Korsice zrekonstruovaná.

Město Sarténe staré město, úzké uličky
Skalní formace Roccapina , odbočit na pláž Roccapina
Pláž Roccapina
Bonifacio vápencové útesy, citadela mys Capo Pertusato nejlepší vyhlídka
Ajaccio – Bonifacio 2,02 hod 114 km.

7 den. Středa Bonifacio - Solenzara
Úsek silnice mezi Bonifaciem a Porto-Vecchiem je jedním z nejlepších, rozeklané pobřeží mezi Golfe de Sant Amanza a Golfe de |Pinarello je pravidelně přerušováno bělostnými plážemi. V zátoce Baie de Rondinara pěkná pláž Plage de Rondinara 16 km od Bonifacia malá odbočka na Suartone. Z Porto-Vecchia na sever dokonalé malé zátoky i veliké zálivy ozdobené fantastickými plážemi tvoří téměř souvislý řetěz. Po N198 na sever (směr Bastia) po pár km. zahnout na D468 směřující k plážím Cala Rossa a Bale de San Ciprianu. Ještě severněji je úchvatný Golfe de Pinarello (Pinaraddu) s janovskou věží a snad ještě krásnějšími písečnými pásy u pobřeží.
Bonifacio - Porto Vecchio – Solenzara 1,20 hod. 64,4 km

8 den. čtvrtek Col de Bavella
Silnice D268 která spojuje Solenzaru s Col de Bavella patří mezi nejdramatičtější horské silnice na Korsice. Silnice překonává 1218 m a majestátnost okolí nemá srovnání. Prvních 8 km. je mírných. Silnice sleduje široké kamenité koryto řeky a míjí četná jezírka. Kolem se tyčí hory. Kemp Rosumarin je Corsica Forest Parc Aventure (pro malé děti je baby parc (8 eur) Od kempu už následuje stoupání k průsmyku Col de Larone (608 m.) 13 km. úsek plný serpentin nabízí ještě lepší výhled na zubaté Aiguilles de Bavella. Col de Bavella 1218 m.je dokonalé finále této cesty.
Solenzara – Col de Bavella D268 - Sorbollano 0,51 hod. 50,8 km.
Sorbollano – Aullene D69 – Zicavo – Cozzano – Col de Verde – Vivario 1,30 hod. 89,3 km.
Jízda přes Col de Verde byla pak, zejména ze strany od Chisoni, opravdovou odměnou. Krásná silnice vedoucí smíšenými lesy bohatými na vodu ve všech podobách, krásné vodopády u silnice nevyjímaje
Vivario – Corte – Bastia 1,40 hod. 88,3 km. vesnice Véneco, před vjezdem do vesnice, odboč doprava na D143 po 5 km. dorazí silnice k most Pont de Noceta, který se klene přes malou říčku Vecchio. Okolí mostu s tyčícími se horskými štíty je pěkným vyhlídkovým bodem.

9 den Pátek 27.5 Odjezd na pevninu
Trajekt na pevninu odjezd 13,30 příjezd 17,30

10 den Sobota
Livorno – Lucca 0,53 hod 55,2 km.
Lucca na silnici č.12 horská silnice - Maranello 3,08 hod 138 km
Ferrari Museum a přesun k Lago di Garda 1,59 hod. 184 km.

11 den Neděle
Jezero Garda Hory na zap. str. zpřístupňuje silnice vedoucí do výšky 1664 m. na průsmyk Passo di Tremalzo odsuď se dá do půl hodiny vystoupit na vrchol Monte Tremalzo 1974 m. Z vrcholu je panoramatický rozhled na jezero Garda, na Brentu a skupinu Adamello.

Zbytek cesty domů jezero Garda – ČR Kralupy 7,10 hod. 774 km.

http://www.corsicatravelguide.com/scenery.php
Další možnosti co dělat
1. Corniche de la Castagniccia
Silnice D330 vedoucí 5 km. po útesu Corniche de la Castagniccia ze San Nicolaa do Cervione zasluhuje zvláštní pozornost. Místy je extrémně vmáčknuta do horského úbočí a nabízí hezké výhledy. Asi 1,5 km. za San Nicolaa (před tunelem) vydat se příkrou stezkou po pravé straně, která dovede k řadě lákavých jezírek.
Potom D330 projíždí vesnicí Santa Maria Poggio až do Valle di Campoloro a Cervione

2. Corte - Restonica Valley s turistickým výstupem
K horskému, ledovcovému jezeru LAC DE MELO Údolím vede uzoučká asfaltka na parkoviště. Převýšení mezi Corte a parkovištěm je skoro tisíc metrů, tak poplatek asi 5-ti Euro (v roce 2007) za vjezd spíš potěší Z parkoviště (1370 m n. m.) se dá jít nahoru dvěma stezkami. Určitě minete typickou salaš, kde můžete poprvé vyzkoušet místní vyhlášené sýry. U salaše se pásly krávy, kozy, ovce, koně, tak ten sýr bych tipoval jako nějakou směsku. Lac de Melo (1711 m n. m.) - prostě úžasné jezero,
Pěší turistika na ledovcová jezera Melo a Capitello
Dosažení Lac de Melo z kavárny trvá od 1 hodiny do 90 minut. Tato stezka (označeno žlutě) je považován za snadné, ale v konečné fázi přiblížení k jezeru vyžaduje drží na řetězech a vertikální železné žebříky přišroubovány do skály. Je důležité být opatrný, pokud tam led nebo sníh, jak to může dostat kluzký.
NC 1,8. šedá
NC 2,0. bílá
petr007

Příspěvekod Raduna MX5 » 02 led 2011, 18:58

Kapíruju, že program je bohatej...ještě tedy upřesnit, jak si vlastně představuješ noclehy. V Itálii jsem nebyl, ale Rakousko, Německo pohoda, ale je třeba se starat za světla, infokancelář taky nemá otevřeno nonstop, když se chce třeba nějakej pension.
Řídit MX-5 je nejzábavnější činnost z těch, kdy člověk může zůstat oblečenej ;-)
Raduna MX5
Administrátor

Obrázky: 15

Příspěvekod Raduna MX5 » 02 led 2011, 20:47

200 km nájezd denně výletním tempem je myslím v poho - dle zkušeností Kaprun - Grossglockner Hochalpenstr. - Winklern - a zpět Felbertauerntunnel - Kaprun - což je cca 180 Km a bylo to pojatý velmi vyhlídkově...
Ale ten příjezd a odjezd do/z Livorna jsou teda maso :mrgreen:
Řídit MX-5 je nejzábavnější činnost z těch, kdy člověk může zůstat oblečenej ;-)
Raduna MX5
Administrátor

Příspěvekod petr007 » 05 led 2011, 18:27

Byl jsem na horách, tak odpovídám až teď. No zatím jsem noclehy neřešil, neboť nevím jestli se mnou někdo pojede a tak bych se chtěl dohodnout. Já osobně bych se podíval po nějákých penzionech a levnějších hotelích na korsice. Italii (Dolomity bych neřešil, tam jsem nikdy neměl nějáký problém něco sehnat). Trochu problém vidím noc po přejezdu Italie někde v okolí Livorna. Protože to musí být kousek od přístavu odjezd je ráno. :(
Jinak je zde ekonomická varianta spát na Korsice ve stanu.
NC 1,8. šedá
NC 2,0. bílá
petr007

Příspěvekod petr007 » 07 led 2011, 21:58

Tak jsem se díval na ceny ubytování na Korsice. Pro zajímavost beru dvě osoby na jednu noc a hledal jsem v okolí Porto, kde bych spal první dvě noci (viz program).
1/ kemp lepší kategorie 18 eur auto,stan,2x člověk http://funtanaalora.com/new/tarifs.htm
2/ kemp chatka pro čtyři osoby 76 eur http://funtanaalora.com/new/tarifs_chalets.htm
3/ hotel jeden z těch levnějších dvě hvězdy dvojlůžák 55 + 0,7 za osobu DPH při rezervaci chtějí 30% zálohu snídaně není v ceně,chtějí 7 euro :evil:
http://www.le-vaita.com/tarifs.htm
jinak seznam ubytování a kempů je na http://www.visit-corsica.com/en/Brochures
NC 1,8. šedá
NC 2,0. bílá
petr007

Příspěvekod Raduna MX5 » 11 led 2011, 22:50

No já to projdu, ale teda jak naložim stan, to teda nevim, to bude zahrádka naložená až po střechu :D
Jinak u mě to vypadá dobře. Teda zatim bych jel asi sam.
Raduna MX5
Administrátor

PředchozíDalší

Zpět na MX-5kou po Evropě