Zazimování Mazdy

...kolem roadsteru MX-5
Pravidla fóra
Chceš se zde zaregistrovat? Napiš něco krátce o sobě adminovi na raduna@mx-5.biz.

Zazimování Mazdy

Příspěvekod Sedrik » 13 zář 2015, 12:49

Na letošní zimu jsem si sehnal winter car a tak bych chtěl Mazdu dát na celou zimu do garáže a značky do depozitu.

Je to poprvé, co bude moje auto někde 6 měsíců stát a já nevím, co mám dělat, abych mohl na jaře začít zase v klidu jezdit. Ptám se tedy lidí, co mají zkušenosti - na co si dát pozor?
Garáž, ve které Mazda bude není z nejnovějších - bude v ní tedy nejspíš zima i vlhko.

Mám auto občas projet? Dvě kolečka kolem bloku bych asi zvládl i bez značek a na letních, ale moc se mi do toho nechce.
Je lepší nechat nádrž plnou, nebo spíš prázdnou?
Co kola? Něco s tlakem?
Ručku dávat nebudu, ale co brzdy?

Nějaké další tipy? Předem díky za nápady.
Lost but not forgotten: MaX NBFL 1.8l LSD Silver Blues
BMW E90 325xi Japanrot
Sedrik

Re: Zazimování Mazdy

Příspěvekod vhml » 13 zář 2015, 21:50

Neřešit kraviny, zjara k tomu přijít s nabitou baterkou a dál jezdit.
vhml

Příspěvekod Otatoy » 14 zář 2015, 01:30

Půl roku je v pohodě. Můžeš na něj hodit jiný kola, pokud máš, abys neměl šišky, nebo je třeba aspoň jednou protočit. Taky neni špatně cintnou si na první start trochu oleje do motoru, ať se ti mažou vačky rovnou, ale zvládl bys to jistě i bez toho. Pokud máš garáž spíš vlhkou, nech auto radši větrat, než dávat pod plachtu- lepší ho na jaře umýt od prachu, než to mít zapařený/plesnivý/rezavý. Baterku vyndej a strč jí občas na nabíječku, pokud nemáš, uschovej jí v teple. Brzdy budou v pohodě, to se neboj. ;)
NB 1,8i 1999 10th Anniversary (2587/7500) -Mystique-
NA 1,6i 1991 US verze, automat -Mia-
NA 1,6i 1995

http://www.icabrio.cz
Otatoy

Obrázky: 5

Příspěvekod Sedrik » 14 zář 2015, 21:36

Super - díky oběma.
Vytáhnu teda baterku a nechám ji doma. Plachtu dávat nebudu, ale neimpregnuju před zimou střechu (to bych udělal stejně) a dám vosk, ať se na jaře líp umývá :)
Lost but not forgotten: MaX NBFL 1.8l LSD Silver Blues
BMW E90 325xi Japanrot
Sedrik

Příspěvekod widar » 15 zář 2015, 07:58

Já kola fouknu na 2.5 (cesta z benzínky je pak i zábavnější a nezapomeň na jaře upustit) a občas (cca 1x za měsíc) do auta strčím ať se kola pootočí. Nádrž je lepší natankovat plnou. Benzín má taky své datum spotřeby, obyč cca 3 měsíce, lepší (v-power a pod) cca 6, takže dát radši kačku navíc. Plachta může být, ale látková prodyšná ať auto může dýchat.
Baterku nabít na max! a ideálně skladovat při 5ºC, takže může zůstat v autě, jen odpojená (a občas dobít). Baterce daleko víc škodí teplo a za problémy v zimě většinou můžou chyby v létě.
Samozřejmě nic z toho dělat nemusíš, ale až se jaro zeptá...
'98 MX-5 NB, 1.6, 81 kW, Lava orange mica (Mazdaspeed color), Nardi wheel, Bilstein
Obrázek
widar

Obrázky: 8

Příspěvekod mastercs999 » 15 zář 2015, 08:01

Já ještě mažu těsnění indulonou, ať aspoň jednou za rok dostane nějakou péči ;)
mastercs999

Příspěvekod Otatoy » 16 zář 2015, 00:27

Tohle fakt nepochopim, jak je tu třeba chytat za slovo. Ideální skladovací teplota pro baterii je 10°C při teplotách nižších než 5°C a vyšších než 20°C dochází k zvýšenému samovýbíjení baterie následované sulfátovaním. V teple se víc vybíjí, v chladu zas ochotněji sulfátuje, ani jedno není ideální. Přes zimu ti praděpodobně bude v garáži i mrznout, na čemž se tu doufám všichni shodnem, že baterce nesvědčí, takže určitě vyndat a strčit někam kde mrznout nebude, ale určitě né k topení. "Chyby" při používání baterky jsou jedině, že jí necháš vybít a zasulfátovat, teplotní rozsah baterky je obrovskej. Od -10 do 80°C během půl hodiny u aut co jí mají v motorovém prostoru není problém, ikdyž na životnost to jistě vliv má. Jak už tu někdo řekl, tak benzín se kazí, takže dát si plnou nádrž 95 je pěkná blbost, pokud 95, tak jen trochu a hned na první benzínce to na jaře natankovat čerstvym. U aditivovaných (100oktanových) paliv je to celkem fuk, nedochází zde k žádným chemickým změnám, ani degradaci biosložky, jelikož tam tato složka není. Trvanlivost takové benzínu je minimálně půl roku. Nicméně většina aut nastartuje i na letitej bezín, jen to jde trochu víc ztuha.. Neboj se toho, Mazdička to zvládne.. ;)
NB 1,8i 1999 10th Anniversary (2587/7500) -Mystique-
NA 1,6i 1991 US verze, automat -Mia-
NA 1,6i 1995

http://www.icabrio.cz
Otatoy

Příspěvekod Andre_fux » 16 zář 2015, 09:00

Nijak to nehroť.. prostě odstav auto, vyhod baterku někam do tepla, kterou párkrát přes zimu nabiješ a hotovo.. Kolik benzínu budeš mít v nádrži, tolik ho tam budeš mít. Auto určitě nevoskuj - zbytečná práce. Na jaře mu dopřej očistnou kůru a máš na sezónu pokoj.

Auto tak odstavuji každou zimu a nezaznamenal jsem, že by nějak stáním trpělo. Někdy jsem auto odstavil se skoro prázdnou nádrží jindy se skoro plnou. Prostě jak to vyšlo. Na jaře dám do auta baterku nastartuju a jezdím do další zimy. :) Jak psal Otatoy, připrav se na to, že autu bude chvilku trvat než neskočí..

Pro pintlich lidi, je dobré z auta vypustit všechny provozní kapaliny aby motor netrpěl :D Kotouče naimpregnovat aby nerezly...
NB 1.6 (81kW) 11.09.1999 Titanium Gray II
NA 1.6 (66kW) 28.10.1996 Montego Blue Mica
„Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci.“ - Baťa
Organizace hromadných nákupů na IL se slevou Aktuální kolo
Andre_fux

Obrázky: 1

Příspěvekod SVK_Fox » 17 zář 2015, 14:15

Rovnako vyberam baterku, odnesiem ju do baraku do najstudensej izby. 1x max 2x za zimu napjim na nabijacku.
Auto bud nahod na kozy alebo sem tam pretoc ak nechas na pneu.
Nadrz nechavam skor plnu ako prazdnu aj ked nemam podlozene ze by bola prazdna horsia moznost. Natankujem vzdy 100 oktanovy.
Dvere nechavam pootvorene uplne jemne, ako ked nie su dotlacene.
Strechu natiahnem, ale zase nie na fest, cize bez zamkov len je naoko vystreta ale aby nebola natiahnuta na fest.
Tesnenia dostavaju silikon olej raz rocne nemusi byt pred zimou.
Pred garaz na jesen posadim psa a nedam mu 2 tyzden zrat......pevne tak dufam ze sunda kazdu mys ktr by mala zaujem prespat v garazi a doplnat si jedalnicek gumou od tesnenia a pod.
MX-5NB FL, 1.6, 81kW, 2004, Memories III
SVK_Fox

Příspěvekod kousmen » 17 zář 2015, 16:30

Už je asi jasný, co s autem udělat aby se do garáže nemuselo. Pak už jenom nainstalovat zařízení informující o vstupu do garáže a při sepnutí volat švestky a vzbudit nenakrmenýho psíka. :)
Invisible Ride
kousmen

Obrázky: 1

Další

Zpět na Diskuze o čemkoli...