překročení rychlosti v obci mimo zástavbu

...kolem roadsteru MX-5
Pravidla fóra
Chceš se zde zaregistrovat? Napiš něco krátce o sobě adminovi na raduna@mx-5.biz.

překročení rychlosti v obci mimo zástavbu

Příspěvekod Mike » 08 říj 2012, 09:20

V poslední době se mi dvakrát poměrně krátce za sebou stalo následující:
Jedu obcí cca 50km/h v místě kde je zástavba, jak končí zástavba začínám zrychlovat na cca 70km/h (stále v obci) a v těchto místech jsem změřen. Jednou městapo, jednou PČR. Už mě tahle sranda stála jednu plnou nádrž a rád bych s tím něco dělal. Jedno řešení je antiradar, ten ale neřeší laser a navíc to nepovažuju za ŘEŠENÍ, ale za takovou berličku. Bohužel v našich končinách je za obec považováno všechno co k ní patří, takže třeba i stovky metrů polí za zástavbou. Není tu někdo se vzděláním nebo zkušeností takovou, aby mohl osvětlit jak se to má s důkazním břemen ze strany policie. Ve věci dokázání nejen formální skutku (překročení rychlosti v "obci") ale také závažnosti toho činu. Například mezi poli těžko přejedu prcka, kterej jde ze školy. Nepletu-li se, tak nedváno NSS rozhodl ve prospěch člověka, který žaloval MP za ot, že mu udělila pokutu ve za překročení rychlosti o pár km/h, ale v místech, kde tím někoho neohrožoval.
Na závěr: Kupříkladu v Itálii jsem viděl že některými menšími obcemi, kterými prochází silnice, jsou jako obec označeny až vjezdy do bočních ulic. (řádově desítky domů) A místa s jednotkami domů, které jsou u nás také označovány jako nejsou jako obec označeny vůbec.
Je tolik krás, že tisíc let nestačí na přehled...
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
http://www.legendysilnic.cz
Dovoz zajímavých strojů ze zahraničí, včetně papírování.
Obrázek
Mike

Re: překročení rychlosti v obci mimo zástavbu

Příspěvekod LordJames » 08 říj 2012, 10:55

Někde jsem četl článek na tohle téma. Poznatek z toho článku ve zkratce: za silnici v obci lze považovat tu silnici, která splňuje 2 (obě dvě, pouze jedna nestačí) podmínky: 1) leží mezi značkami začátek/konec obce 2) leží v zástavbě
ObrázekObrázek
LordJames

Příspěvekod Mike » 08 říj 2012, 11:00

No tak něco takovýho jsem si z toho taky vzal:)
různé motorizované prostředky individuální dopravy od tří do dvěstěosmdesátišesti koní
Obrázek
Mike

Příspěvekod LordJames » 08 říj 2012, 11:02

Zkusím si vzpomenout, kde jsem to četl. Bylo to tam i s paragrafem, na který se lze odvolávat.
ObrázekObrázek
LordJames

Příspěvekod IvanGS » 08 říj 2012, 11:57

Bylo by dobré číslo paragrafu, z čeho to je a doslovný text, popř. odkaz ...
Asi proto mají v Polsku nejen cedule s názvem obce, ale i cedule v místě, kde začíná a končí zástavba, pak nemůže být důvod k dohadům s policistou tvrdícím že ta stodola nebo kaplička v louce 100 metrů od silnice už je zástavba...
Nejkrásnější NBFL na světě!
IvanGS

Příspěvekod Sedrik » 08 říj 2012, 12:21

Než tady sklouzneme k amatérské právničině:
- správní právo není můj obor, ale věnuji se mu z povinnosti, protože rád jezdím a dodržovat buzerační omezení u nás není vždy možné (rozhodně nejsem ale profík na správu). Pokud se chcete dočíst o možnostech obrany proti policii doporučuji články doktora Berana na stránkách Autowebu - jsou nejen správné, ale podpořeny i páně doktorovou praxí, takže vychází nejen z toho, co je psáno, ale i z toho, jak se to skutečně řeší.
- co se týče rychlosti v obci - nedělal bych si plané naděje - NSS skutečně judikoval, že překročení maximální povolené rychlosti v obci není samo o sobě přestupkem (operoval zde tzv. materiální stránkou přestupku), ale v tom konkrétním případě se jednalo o situaci, kdy obviněnému z přestupku naměřili po odečtení odchylky cca 51-52 Km/h. NSS totiž také v jiném rozsudku judikoval (a tady už dost vařím z vody - blíže články JUDr. Berana), že když je v zákoně napsáno, že povolená rychlost je 50 km/h, tak je to nějaký společností akceptovaný mantinel, od kterého by se řidiči neměli odchylovat (čímž šel proti rozsudku uvedenému jako první).

Celkově vzato - pokud mě naměří policie 100-110 Km/h mimo obec, nic nezaplatím na místě a budu se s nimi do krve hádat u správního orgánu, případně u soudu o naplnění materiálního aspektu přestupku. Pokud by mi naměřili 70 km/h v obci, pak bych se nehádal, protože toto neuhádám (viz. druhé rozhodnutí NSS). Záleží ale hodně na okolnostech - co je ale jisté - správní orgán pokutu udělí. Musel bys to hnát k soudu a tam už to něco stojí a i tak je výsledek nejistý.
To ovšem neznamená, že značky obcí nejsou u nás naprosto zvěrsky - jak někdo psal o Itálii - stejně to mají na mnoha místech v Rakousku - obec u silnice = značka začátku obce na sjezdu z hlavní, ale na hlavní pouze omezená rychlost ze 100km/h na 80 km/h.

Tak jsem dohledal ty články:
http://www.autoweb.cz/beran-materialni- ... takhle-ne/
http://www.autoweb.cz/beran-materialni- ... ci-cast-i/
http://www.autoweb.cz/materialni-aspekt ... hodne-ano/
Lost but not forgotten: MaX NBFL 1.8l LSD Silver Blues
BMW E90 325xi Japanrot
Sedrik

Příspěvekod Mike » 08 říj 2012, 14:01

Jo tak přesně tohle jsem měl na mysli. Pokud mi někde změří 56(53) mezi domama, respektive 65(62) v obci mimo zástavbu, tak o tom bych se rád bavil.
Obrázek
Mike

Příspěvekod Sedrik » 09 říj 2012, 21:36

Mike píše:Jo tak přesně tohle jsem měl na mysli. Pokud mi někde změří 56(53) mezi domama, respektive 65(62) v obci mimo zástavbu, tak o tom bych se rád bavil.

Zástavbou bych se moc neoháněl - nevím o tom, že by zákon o provozu na pozemních komunikacích něco jako zástavbu řešil - pokud jseš v obci, paltí 50 km/h a je jedno, že to je v polích za posledním barákem. Maximálně to může mít dopad na hodnocení materiální stránky (kohos tam mohl ohrozit), ale není to samospásné.
Lost but not forgotten: MaX NBFL 1.8l LSD Silver Blues
BMW E90 325xi Japanrot
Sedrik

Příspěvekod Andre_fux » 10 říj 2012, 09:20

Tohle mě připomíná klasický český přístup. Myslím, že když jsou daná pravidla, tak se mají dodržovat i když se můžou zdát postavené na hlavu. A né se snažit najít jak je ochcat.
NB 1.6 (81kW) 11.09.1999 Titanium Gray II
NA 1.6 (66kW) 28.10.1996 Montego Blue Mica
„Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci.“ - Baťa
Organizace hromadných nákupů na IL se slevou Aktuální kolo
Andre_fux

Obrázky: 1

Příspěvekod Winie » 10 říj 2012, 09:51

no minimalne bych to zkusil u spravniho rizeni hrat na to, že to bylo mimo zastavbu, tudiz tam smysl mereni postrada smysl. Určitě bych neplatil na místě. Eventualně pokud narazis na rozumnyho policajta, co ti dá 100kč aby se neřeklo, tak bych to asi prodejchal :lol: . Spíš jsem se nedávno dozvěděl že pokud budete do roka opakovat přestupek, tak je to automaticky na papíry.
ITB Miata
LOW Prelude
SLOW Datsun
ToyToyka v procesu

https://www.instagram.com/petroldaddie/
Winie

Obrázky: 1

Další

Zpět na Diskuze o čemkoli...