Fotka Albíny je mizerná, ale tehdy mi to bylo jedno. Tohle je Skoty, o kterém jsem psal a zároveň fotky v pohybu. Sony A77II jsem měl 2 týdny, chtěl poprvé vyfotit Skoťáka v pohybu, myslel jsem si, že dám krátký čas, AF-C a svět si z té fotky sedne na pr-el. Opak je pravdou, výsledek mizerný, listopad, pod mrakem, cvičák vedle tmavého, zalesněného svahu. Fotil jsem na "plnou díru" setovým 16-50, minimální možnou clonou a už tyhle 2 extrémy nejsou šťastné, což jsem v té době netušil, díky krátkému času 1/1250 bylo ISO 2500. Fotka je neostrá a neprokreslená už kvůli výše zmíněnému, navíc jsem fotil z ruky a ostřil na horní hranu překážky. Až doma jsem kouknul na kalkulátor hloubky ostrosti, která vyšla cca 90 cm, to ovšem znamená jen 45 cm před překážku, takže mi Skotyho hlava už z ostrosti utíká - je to vidět i na první, ale zejména druhé fotce. Prostě začátečnické chyby.
Mám už tyhle fotky (i mnoho jiných
) vymyšlené lépe, ale jako naschvál nevychází počasí...
Ještě že mám kamaráda Marka, profesionálního fotografa, který mi trpělivě, asertivně a klidně fotky rozebírá, probíráme nedostatky a jejich příčiny a zasvěcuje mne do věcí a souvislostí, na které bych jen tak nepřišel.