Tak jsem se konečně (teda vlastně už před nějakou dobou) pustil do předělání budíků.
Asi největší úskalí bylo správné opětovné nastavení ručiček. Ve všech návodech je posáno jak se má člověk na rovné silnici rozjet na určitou rychlost a při nějakém převodovém stupni si odfotit polohu ručiček a pak ručičky zase podobným způsobem a podle GPS nastavit.
No já se nechtěl zabít a věšet někam auto s nastartovaným motorem a zařazenou rychlostí taky ne, tudíž jsem dospěl k metodě nastavení „na stole“.
K té je potřeba stabilizovaný zdroj (nejlépe s možností volby výstupního napětí), multimetr (pro jistotu), tak metr až dva drátu, odpory 7 Ohm, 32 Ohm a 97 Ohm (nebo nejbližší).
Je potřeba vytáhnout budíky z auta. Doporučuju odpojit modul s počítadlem kilometrů (má nahoře připojené dva černé konektory.
Nastavení tachometru a otáčkoměru.
Oba tyto budíky jsou k panelu přichycené přes čtyři šrouby, které zároveň slouží jako svorky. Jsou označené cos+, cos-, sin+, sin-. Objevil jsem Ameriku a zjistil jsem, že když se na tyto svorky vhodně připojí napětí ručička vyskočí na určitou hodnotu. Použil jsem napětí 6 V a připojil ho vždy na jednu dvojici svorek. V tabulce jsou příklady zapojení a přibližné hodnoty na jaké se ručičky nastaví. Polohu ručičky doporučuju si řádně odfotit.
Tachometr
Svorka Napětí Hodnota
Cos+ - (zem) ~165 km/h
Cos- + (+6 V)
Sin+ + (+6V) ~88 km/h
Sin- - (zem)
Otáčkoměr
Svorka Napětí Hodnota
Cos+ - (zem) ~5800 ot/min
Cos- + (+6 V)
Sin+ + (+6V) ~2800 ot/min
Sin- - (zem)
Poznámka: Občas se ručičkám z nuly nechce, ale stačí do ní cvrnknout a vyletí k dané hodnotě.
Nastavení ostatních budíků
Ty jsou k panelu připevněny pouze třemi šrouby, které opět slouží jako svorky. Označené jsou IGN (napětí ze zapalování), GND (kostra) a F/T/OIL (podle budíku, k připojení senzoru, které jsou na odporové bázi). V servisním manuálu jsou uvedené odpory pro snímač hladiny paliva v nádrži a to 6,4 – 7,6 ohm pro plnou, 31,8 – 33,2 pro půlku a 93-97 pro prázdnou nádrž. V manuálu k elektroinstalaci jsem našel, že senzory jsou připojené k budíkům a ke kostře, takže zapojení je následující (pro všechny tři budíky stejné).
IGN + 6 V (+ 12 V)
GND - (zem) a jeden drátek odporu
T/F/OIL druhý drátek odporu
Palivoměr při použití daných odporů ukáže přesně plnou, půlku a prázdnou nádrž (opět doporučuju odfotit), ale díky tlumění ručičky vyžaduje trpelivost než se ručička ustálí. (Poznámka: možná jsem použil špatný zdroj napětí, ale pozoroval jsem, že ručička má určitou hysterezi, asi 3-5 mm, to znamená, že úplně „nedojde“ na správnou polohu, ale zastaví se kousek před. Nicméně se zastaví vždy na stejném místě. Např při „plnění“ z prázdné na půlku se vždy zastaví kousek pod půlkou, při „vyprazdňování“ na půlku se vždy zastaví kousek nad půlkou)
Pro teplotu a vodu se mi přesné odpory nepodařilo zjistit, ale k nastavení polohy nejlépe fungoval odpor 33,3 Ohm a pro opětovné nastavní ručiček v podstatě stačí jedna.
Přesun kontrolek
Jelikož jsem chtěl nulu na tachometru a otáčkoměru v poloze 6 o’clock, tedy ručičky svisle dolů, bylo potřeba přesunout některé kontroly tak aby nestínily podsvícení stupnic. Konkrétně dálková světla, mlhovku, ABS a overdrive (které je stejně nezapojená).
Žárovičky kontrolek jsou samozřejmě odstíněné aby neovlivňovaly podsvícení stupnice. Toto odstínění je potřeba vylámat (zkoušel jsem řezat a brousit, ale ten plast je nějaký divný, takže vylámání fungovalo nejlíp). (červeně zakroužkované muselo pryč)
Budíky nejsou na nové pozice kontrolek připraveny, takže bylo potřeba si je připravit. Já jsem zvolil nejjednodušší, low cost home šmejd řešení. Ze tří fixů jsem vytáhl vnitřky, odřezal špičky a z vršků odřízl vršky.
Špičky jsem pak zastrčil zpět do vršků a získal tak objímky. Nechtělo se mi pájet drátky na původní žárovky a tak jsem použil ledky. Drátky k ledkám jsem pak přiložil ke kontaktům v původních objímkách od žárovek a zafixoval je kouskem plastu (neplatná rostříhaná kreditka posloužila dostatečně) = snadná rozebiratelnost.
Nakonec jsem s pomocí oboustrané lepící pásky některá místa oblepil alobalem abych zlepšil odraz světla uvnitř budíků a zlepšil tak osvit stupnic.