Spojkový válec

Spojkový válec

Příspěvekod márty » 23 led 2013, 10:21

Pánové, potřeboval bych vaši radu k aktuálnímu problému.
Včera cestou z práce začal mít spojkový pedál volnější chod a kvalty tam začly jít hůř, musel jsem si pomáhat meziplynem.
Tak jsem zastavil a zjistil, že ve spojkové nádržce není nic a dole na zadní straně motoru se to leskne = něco tam teče.
Motorový olej to asi nebude... :cry: .
Předpokládám, že to nebude ani prasklá hadice, to by bylo naráz, ale spíš spojkový válec? O víkendu mi to kamarád automechanik zkoukne, ale chtěl bych se zeptat na vaše zkušenosti s tímhle problémem - závadou.

Máte s tímto někdo zkušenost? Já vůbec žádnou.
Je to NB, 1,6; r.v. 2000
- je tu jen jeden nebo dva válce?
- dá se to opravit (přetěsnit) nebo se musí vyměnit celý?
- dá se sehnat jetý, za kolik, máte ho případně někdo?
- nebo ho musím koupit nový, kde, za kolik? Jasně, že nový je nový, ale cena je pro mě taky podstatná
- dá se použít z 1,8? To by asi mělo být záměnné, ne? To nemá s motorem skoro nic společného.
- nějaké rady na co si dát pozor

Díky moc za rady a doporučení :P , musím to pořešit co nejdříve, protože auto potřebuju denně na 120 km tam a zpátky do práce!!!
NB 1.6, 23.2.2000, BRG, Nardi Torino
márty

Re: Spojkový válec

Příspěvekod Henges » 23 led 2013, 10:45

Nejsem mechanik, ale to samé se mi stalo na Hondě kde mi odešel pomocny spojkový válec, stál myslím cca 500kč , výměna doma. Ale na mazdu nevím kolik stojí a hlavně jestli to je ono. Mrkni na něj jestli není potečenej.
Henges

Obrázky: 5

Příspěvekod George » 23 led 2013, 11:27

jsou dva, hlavní a pomocný, vytéká nejvíc ten pomocný, který je na spolujezdcově straně převodovky, záměnné 1,6/1,8 jsou, dá se tady v čr koupim sada na repas, stojí myslim do 200,-
Proud to be a "hater" that defends Authenticity
George
rádce

Obrázky: 4

Příspěvekod Pavel260 » 23 led 2013, 11:28

taky mi odesel pomocny, za studena slo radit normalne pak kdyz se to ohralo tak uz to stalo za prd. jen me zarazi ta zadelana motorova stena jak pises
147koní + jedna lama http://pavelmx-5.rajce.idnes.cz/
Pavel260

Obrázky: 3

Příspěvekod pajo106 » 23 led 2013, 11:33

tak tak, pomocny spojkovy valec... v autokelly sa da kupit cely za par korun, alebo potom len gumicky.. repas je 10 minutova zalezitost... ani ho netreba vyberat z auta... v kazdom pripade, uz som niekolko krat riesil rovnaku vec, aj na svojej mxke aj na niekolkych hondach a vzdy stacilo valcek len rozobrat, vybrat gumicky, vsetko vycistit vratane nadrzky a potrubia (bude tam celkoom slusne blato, hlavne ak sa pravidelne nemeni kvapalina!) premazat a zlozit naspat a dodnes vsetky drzia... za skusku to stoji spravit tiez tak, kym si kupis novy :)

rozobrat je jednoduche, das dole gumenu prachovku, manzetu, vyberes tu tycku s gulatymi koncami co je medzi valcekom a pakou co ide do prevodovky, ta tycka je tam len tak navolno... vyberes piestik z valceka (ak nepojde, tak ho vyslap slapanim na spojkovy pedal - tiez je tam len tak navolno vlozeny)... daj z neho dole gumicku, piestik aj gumickou vycisti, uz si nepamatam ci aj na mazde, ale na hondach je vnutri este pruzinka...tak bacha, nestratit... gumicku namoc do glicerinu (alebo aspon silikonoveho oleja), vycisti vnutro valceka, odsrobuj odvzdusnovak, vsetko vyfukaj, vycisti nadrzku a urob preplach novou brzdovou kvapalinou, pokial ti nebude dole vytekat cista... valcek zloz ako si ho rozobral, tzn vloz pruzinku, vloz piestik s nasadenou gumickou, natahni manzetu (pozor aby sedela a tesnila), vloz tycku, nakonec prachovku, napln, odvdusni a bude to ok
honda accord coupe 3.0V6/AT/200k/LPG
honda civic 4D 5G 1.5/AT/101k
honda NC700S ABS

ex: mazda MX-5 miata 96 1.6 turbo
pajo106

Příspěvekod márty » 23 led 2013, 13:11

díky za rady! :P
byla tma, tak jsem jen při baterce viděl, že se vzadu za motorem něco leskne.
cestou zpátky jsem se stavoval na 2 hoďky v nákupáku a jak to pak bylo studený, tak nešlo zařadit ani zaboha.
jedničku jsem musel dát při vypnutým motoru a teprve pak nastartovat.
a dostat tam dvojku a trojku blo dost čarování s meziplynem a stejně mi tý převodovky bylo dost líto :P

tak uvidím, snad to bude ten pomocný válec.
márty

Příspěvekod riderhenry » 23 led 2013, 20:13

Tohle se mi stalo uz taky a byl to prave ten pomocny spojkovy valec. Jestli potrebujes jezdit, zkus to dolit brzdovkou - mne z nejakeho zahadneho duvodu potom zase nejakou dobu fungoval, takze jsem mohl napriklad z prace dojet domu... Od te doby vozim pro jistotu v kufru i brzdovku :D
1999 10th AE
Good boys go to heaven, bad boys go everywhere.
riderhenry

Příspěvekod márty » 05 úno 2013, 15:46

Tak opraveno.
Byl to ten pomocný spojkový válec. Cena za díl od výrobce TRW 395,- + kafe kamarádovi ;) .
Děkuju za rady!
márty

Zpět na Technika MX-5