Zabouchání při sešlápnutí spojky v malých rychlostech

Zabouchání při sešlápnutí spojky v malých rychlostech

Příspěvekod TeeJay » 16 bře 2017, 00:10

Poslední dobou mě štve tenhle drobnej problém a protože budu měnit převodovku, tak bych chtěl tohle spláchnotu při jednom.

Scénář - jedu pomalu po parkovišti, rychle vyšlápnu spojku a hned po vyšlápnutí se ozve kovove zabouchání, 2-3 rány.
To samé, jen v malinko extrémnější podobě, je dobře zachycené na tomto YT videu https://www.youtube.com/watch?v=XfkCjDGSVA8 . Pokud auto stojí na neutrál a vyšlápne se spojka, žádné bouchání se nekoná. Ve vyšších rychlostech (40+) na vyšší kvalty taktéž ne nebo to není vůbec cítit ani slyšet.

Dokáže někdo takhle vzdáleně identifikovat, co by mohlo být příčinou, resp. přijít s řešením? :) Ještě budu ladit chod spojky, ale to s tím spíš nesouvisí.
Kdyby nikdo nic, auto půjde na kozy, nastartuju, posadím ségru za volant a bude přidávat plyn a vyšlapávat spojku, zatímco já budu ležet pod autem a pozorovat. Nejsem si ale jistej, jestli něco vypozoruju, poslední možnost pak bude sundat a opět nandat spojku - rok stará Exedy, sám jsem ji ale (bohužel, si dnes říkám) loni nemontoval, nechal jsem to na servisu.
TeeJay

Obrázky: 0

Re: Zabouchání při sešlápnutí spojky v malých rychlostech

Příspěvekod Winie » 16 bře 2017, 13:31

Buď kardan, nebo přítlačák
ITB Miata
LOW Prelude
SLOW Datsun
ToyToyka v procesu

https://www.instagram.com/petroldaddie/
Winie

Obrázky: 1

Příspěvekod TeeJay » 16 bře 2017, 16:47

Přítlačák, vlastně celou spojkovou sadu kromě ložiska, mám doma - a jestli je problém tady, tak budu rozčarován, jedna z mála věcí, kterou jsem si loni na autě neudělal sám či jen s výpomocí, ale nechal jsem to na servisu. :) Co by na něm mohlo být špatně, když je novej a dělá to od začátku od výměny? Nějak blbě přidělanej?
Kardan bych sehnal - u něj se prý kazí ten účkovej kloub, když vůbec něco. No uvidíme. Dík :)
TeeJay

Příspěvekod phantomond » 29 bře 2017, 08:34

Čau. Jenom ze zvědavosti, vyřešil jsi to nějak? Už jsem se s tím jednou setkal, když jsem vybíral, a docela by mě zajímalo, co to teda bylo.
phantomond

Příspěvekod TeeJay » 29 bře 2017, 10:23

Čau, mám doma staronovou spojku, převodovku i kardan, takže to všechno vyměním, až nebudu mít o víkendech závody, a očekávám, že problém zmízí :D To ale nejdřív o velikonočním víkendu, to zrovna nic něběžím, ale zase to vypadá na volejbalovej turnaj... :D takže spíš za měsíc.
Ne ba ne :lol: na 90% to musí být ve spojce, buď nějaké selhání na lamele - vadné/prasklé pružinky nebo mě i napadlo, že ji tam mechanik mohl dát obráceně, když ji loni měnil - vystouplou částí dovnitř. V tom případě by se náboj lamely dotýkal ložiska setrvačníku napřímo a mohlo by to bouchat (že já vůl si to neudělal sám, teď to stejně budu muset sám udělat), ale to jsou všechno prozatím jen domněnky a dokud se tam nepodívám, tak to jisté nebude.

Převodovku budu měnit jen kvůli tomu, že ta moje má něco za sebou a dokážu si představit, že by tam mohla jít dvojka líp a vůbec by její chod mohl být lepší (pár MX-5 jsem už řídíl, olej v ní mám nový). No a když budu u toho, tak sundám přitlačák a uvidíme, jestli je pod ním něco špatně - musí :) případně to vyměním. A až to budu zadělávat zpátky, tak tam dám preventivně náhradní kardan.

Před výměnou spojky tenhle problém nebyl, takže je jasné, odkud vítr fouká... navíc, když se měnila spojka a vařily nosníky, tak šel ven jen motor, převodovka ne, takže se na kardan nesahalo a pochybuju, že by se zrovna v tu dobu "rozbil". Takže to je skoro jistě nějaká blbost ve spojce.
TeeJay

Příspěvekod phantomond » 29 bře 2017, 10:38

Tak to nezní tak hrozně. Každopádně až se k tomu dostaneš, a zjistíš, čím to bylo, tak to sem prosím tě hoď, ať vím jistě. Díky
phantomond

Zpět na Technika MX-5